BIL JE KONGRES KOZMETIKE IN VELNESA, KAKRŠNEGA PRI NAS ŠE NI BILO

Preko 400 udeležencev, 30 razstavljavcev, vrhunska strokovna predavanja v glavnem programu, vzporedni program s predavanji, delavnicami in predstavitvami v še 3 predavalnicah in na razstavnih prostorih … To je nekaj podatkov o 9. Kongresu kozmetike in velnesa, ki je bil 14. 9. 2019 v Ljubljani, organizirala pa sta ga Oddelek za kozmetiko in Inštitut za kozmetiko VIST – Visoke šole za storitve. Dogodek je bil namenjen tako strokovni javnosti kot tistim, ki jim je kozmetika le hobi ali vsakodnevna potreba – za vsakogar je bilo dosti zanimivega. Kongresni center Zdravniške zbornice (Domus Medica) je kar pokal po šivih.

Dogodek, ki sta ga Oddelek za kozmetiko in Inštitut za kozmetiko VIST – Visoke šole za storitve organizirala letos že devetič (letos prvič kot kongres, v preteklosti pa kot festival), je pravzaprav v Sloveniji edini tovrstni dogodek, ki temelji na stroki, ne promocijah, in se opira na konkretne raziskovalne rezultate, vključno z rezultati lastnih raziskav. Na področju kozmetike, pa tudi velnesa,  so tako pri nas, še bolj pa v tujini, razširjeni sejmi, strokovno-znanstveni dogodki pa so namenjeni ožjim strokovnim skupinam, npr. kozmetologom, dermatologom, podologom ipd. To je do neke mere povezano z razmeroma nizkim – srednješolskim izobrazbenim nivojem kozmetičark v večini držav. Slovenija je med prvimi državami, ki je z uvedbo visokošolskih študijev kozmetike dobila visokošolsko izobražene diplomirane kozmetičarke in magistrice kozmetike, ki so zmožne ne le slediti poglobljenim razlagam, temveč tudi same raziskovati in razvijati nove izdelke, postopke in aparature ter širiti poglobljena znanja. Ob tem se je izkazala velika potreba po uveljavljanju stroke, zmanjševanju šarlatanstva in zavajanj, ki smo jim pričam v množici reklam. In to je glavno poslanstvo kongresa. Zato je bil namenjen ne le profesionalnim kozmetičarkam in kozmetikom, temveč vsem, ki jih to področje zanima oz. so kakor koli v stiku z njim, morda samo kot uporabniki izdelkov in storitev.

V osrednjem programu so se zvrstila zelo zanimiva plenarna strokovna predavanja:

  • o zapletih pri estetskih posegih na obrazu, ki so vedno bolj popularni, a se premalo zavedamo, kako pomembno je, da se prepustimo pravemu strokovnjaku, je predaval specialist plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije Peter Zorman, dr. med.;
  • o vrstah, mehanizmih delovanja in možnih zapletih pri »microneedlingih« je spregovorila VIST-ova dipl. kozmetičarka Maja Ložar;
  • vlogo prehranskih dopolnil v kozmetiki in velnesu je predstavila izr. prof. dr. Katja Žmitek, ki razkrila tudi rezultate najnovejših lastnih raziskav učinkov koencima Q10 in kolagena, opravljenih na Inštitutu za kozmetiko VIST;
  • magistrica kozmetike Petra Keršmanc je v predavanju z naslovom Kaj je občutljiva koža in kako jo obravnavati? povezala pristope k obravnavi z vrstami, vzroki in mehanizmi nastanka občutljive kože;
  • spremembe na nogah in pomen prepoznavanja za kakovostno pedikuro pa je predstavila dipl. kozmetičarka Gaja Udovič – predavanje je bilo osnova za zelo dobro obiskano in sprejeto delavnico na to temo v nadaljevanju programa.

Tem predavanjem sta sledili dve krajši. V prvem je dipl. kozmetičarka Karin Jurglič primerjala učinke profesionalnega laserja in laserja za domačo uporabo pri trajnem odstranjevanje dlak, v drugem pa je bil predstavljen novi certifikat za naravno kozmetiko CosmEthically active.

Razstavljavci so predstavljali številne izdelke, aparature in postopke za nego obraza, telesa, sproščanje, dobro počutje, ličenje, manikiro, pedikuro, zaposlitvene možnosti v kozmetiki in velnesu ipd. Izvajali so delavnice in storitve nege, depilacij, vstavljanja pirsingov, manikure, ličenja…; predstavljali so izobraževalne možnosti – npr. Zavod AI je med drugim predstavil novi NPK Aromaterapevt.  

V Sončnem kotičku, ki je del programa »Pametno s soncem za zdravo in mladostno kožo« ob podpori Ministrstva za zdravje, je ekipa VIST pod vodstvom mag. kozmetike Tine Pogačnik obiskovalkam in obiskovalcem z meritvami in fotografiranji s posebnimi napravami preverjala stanje kože in spremembe zaradi UV sevanj ter svetovala glede nadaljnjega ravnanja, da bi kožo ohranili v čim boljšem stanju.

Po zaključku uradnega programa je bil še letni sestanek Delovne skupine za pedikuro, na katerem so obravnavali dosedanje dosežke in načrte za urejanje področja pedikure in vključevanja v zdravstveni sistem, ter razpis za uvrščanje v javni seznam izvajalcev pedikure. Pred tem pa je bilo še žrebanje nagrad.

Skratka, bil je res kozmetično-velneški dogodek, kakršnega pri nas še ni bilo! Očitno se naša vztrajnost, zavzetost in strokovnost obrestuje. Zato se že sedaj veselimo naslednjega, jubilejnega 10. Kongresa kozmetike in velnesa, ki bo 12. 9. 2020! Vabimo vas, da si dan že sedaj rezervirate. Tudi takrat bo vstop prost.

Foto: B. Zorko, S. Ribič, VIST – Oddelek za fotografijo

 

Aktualno

Inštitut za kozmetiko

Specializirani smo za kvalitativno in kvantitativno in vivo vrednotenje parametrov kože, tako površine, epidermisa/stratum corneuma kot tudi dermisa, delno tudi subkutisa.

Več ...

Utrinki študija

Na šoli se vedno kaj zanimivega dogaja. Oglejte si utrinke študijev kozmetike 1. in 2. st., dogodkov in prostorov šole.

Več ...

Reference

Ukvarjamo se s številnimi zanimivimi tematikami s področja kože in vplivov nanjo, nege, pedikure, ličenja in maskiranja, velnesa ... Vabljeni k prebiranju naših znanstvenih objav, prispevkov v medijih ...

Več ...

Projekti in raziskave

Poleg izobraževalne dejavnosti se ukvarjamo z razvojem in raziskavami kože in vplivov nanjo. Izvajamo več raziskovalnih projektov, projekte za promocijo zdravja ter študentske projekte.

Več ...

Diplome

Prvi diplomanti so naš študij zaključili v l. 2010, leta 2016 smo obeležili 100. diplomo. Seznam vseh diplom programov kozmetika 1. in 2. st. najdete na spodnji povezavi.

Več ...

Sodelavci

Vas zanima kdo smo VIST? Seznam pedagogov in drugih sodelavcev Oddelka za kozmetiko najdete na spodnji povezavi.

Več ...

Aktualno

Sponzorji

VIST - Fakulteta za aplikativne vede / Faculty of applied sciences

VIST - Fakulteta za aplikativne vede
Cesta na Brdo 69
1000 Ljubljana

tel.: 01 283 17 00
fax: 01 283 17 01
e-mail: info@vist.si

DŠ: SI73023809
MŠ: 2288591000
TR: 3500 1000 1614 865

BIC/SWIFT koda: BFKKSI22

Politika zasebnosti

Oddelek za kozmetiko
Gerbičeva 53
Ljubljana

tel.: 01 283 17 00
fax: 01 283 17 01
e-mail: kozmetika@vist.si

instagramFB kozmetika

Oddelek za fotografijo
Litostrojska 44a
Ljubljana

tel.: 0590 12 509
gsm: 051 346 318
fax: 01 283 17 01
e-mail: fotografija@vist.si

Instagram FotografijaFB fotografija

Izdelava učinkovitih spletnih strani: Kreatik.si