baner slika3

Pametno s soncem (in solariji) za zdravo in mladostno kožo

»Pametno s soncem za zdravo in mladostno kožo« je program krepitve in varovanja zdravja, ki ga VIST že od čl. 2015 izvaja ob podpori Ministrstva za zdravje RS, partner v programu pa je tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).  V okviru programa na različne inovativne načine opozarjamo predvsem mladostnike, naj se ne izpostavljajo soncu prekomerno oz. naj se primerno zaščitijo pred soncem in naj ne obiskujejo solarijev, da preprečijo pospešeno staranje kože in ohranjajo zdravje.

Vabljeni k poslušanju oddaje na Radio Prvi (RTV SLO) v kateri je o poškodbah kože, ustrezni zaščiti in negi svetovala naša sodelavka Petra Keršmanc, mag. kozm., v oddaji:

V oddaji sta naši sodelavki doc. dr. Katja Žmitek in dipl. kozm. Tina Pogačnik z meritvami prikazali nekatere posledice izpostavljanja UV sevanju na koži.

Aktivnosti temeljijo na ugotovitvah, objavljenih v znanstvenih publikacijah, ter rezultatih lastnih raziskav na VIST. Raziskave kažejo, da smo ljudje, zlasti mladi, precej bolj dovzetni za opozorila pred vidnimi znaki staranja, kot za opozorila glede nevarnosti nastanka raka. Zato se kampanja v okviru tega programa za razliko od večine drugih kampanj osredotoča predvsem na zgodnje spremembe v koži, še preden so vidne navzven, ter vidne spremembe na koži – znakov staranja, kot so gube, neenakomerna pigmentiranost ipd., do katerih prihaja zaradi kumuliranja učinkov skozi daljše obdobje. Seveda se opozorila ne izognejo skrajnim posledicam – nastanku rakavih obolenj. 

                                                                                                      Oglej si letak UV sevanje - Kako se lahko zaščitim

Ogled letaka 

letak300

V okviru programa izvajamo delavnice in predavanja na srednjih šolah, mladinskih in športnih organizacijah ter različnih dogodkih, v okviru katerih sodelujoči z uporabo posebne opreme, ki je sicer namenjena izvajanju študijskih procesov in raziskavam, neposredno spoznavajo negativne posledice delovanja UV žarkov na njihovo kožo. Ta spoznanja v kombinaciji s sodobnimi znanji o zaščiti pred škodljivimi UV žarki so dobra popotnica mladim, da bodo ohranjali mladostno in zdravo kožo še dolgo v starost.

Knjižica UV sevanje: kako poskrbim za svoje zdravje?

Informativni letak o vplivih UV sevanja na kožo ter preventivi

Letak Sonce, solariji in fotostaranje kože

  Fotografije zgoraj so nastale med delavnicami na Srednji zdravstveni šoli v Ljubljani. Dijaki so uporabili pridobljeno znanje za izdelavo plakatov, s katerimi bi opozarjali na nevarnost UV sevanja.

                 Ali veš, kako prepoznaš nevarna znamenja? Pomagaj si z letakom ABCDE samopregledovanja!

  Ogled letaka

  melanom abcde 300 a


  Na VIST smo ob podpori Ministrstva za zdravje projekt Pametno s soncem za zdravo in mladostno kožo izvajali že v letih 2015-16, 2017-20, 2019-22, sedanji program pa poteka do l. 2025. Doslej smo izvedli že večje število predavanj in delavnic na temo vplivov UV sevanja z meritvami parametrov kože na srednjih šolah po celotni Sloveniji v katere je bilo vključenih preko 5.900 dijakov. V času epidemije smo začeli tudi z izvedbo programa na daljavo, ki smo jo prilagodili tako, da se prepletajo vsebine predavanj in praktični prikazi.

  Za predstavnike kozmetične stroke ter širšo javnost vsako leto tudi na dogodkih kot so Kongres kozmetike in velnesa (pred l. 2019 Festival kozmetike in velnesa), ki ga organizira VIST, Beauty forum, idr. Na tovrstnih dogodkih izvajamo  predavanja na temo UV sevanj, praktične posledice sončenja na soncu ali v solarijih pa lahko obiskovalci na svoji koži preverijo z meritvami s posebnimi aparaturami v Sončnem kotičku. Predavanj in delavnic v Sončnem kotičku se je udeležilo že preko 3000 sodelujočih. V projektu se posvečamo tudi osveščanju nosilcev kozmetične in velneške dejavnosti, h katerim se ljudje, predvsem ženske, pogosto obračajo po nasvete o skrbi za kožo ter so pogosto ponudniki solarijev. Pogosto namreč prikazi škode, ki jo sončni žarki povzročijo tudi z vidika fotostaranja, dodatno dvigujejo zavedanje o škodljivosti sonca in solarijev. Tako smo zelo veseli, da smo v program pritegnili tudi člane Slovenskega kozmetičnega združenja.

  Slika desno je z delavnice v Sončnem kotičku in prikazuje slikanje z napravo Visioface.

  Aktualno

  Inštitut za kozmetiko

  Specializirani smo za kvalitativno in kvantitativno in vivo vrednotenje parametrov kože, tako površine, epidermisa/stratum corneuma kot tudi dermisa, delno tudi subkutisa.

  Več ...

  Utrinki študija

  Na šoli se vedno kaj zanimivega dogaja. Oglejte si utrinke študijev kozmetike 1. in 2. st., dogodkov in prostorov šole.

  Več ...

  Reference

  Ukvarjamo se s številnimi zanimivimi tematikami s področja kože in vplivov nanjo, nege, pedikure, ličenja in maskiranja, velnesa ... Vabljeni k prebiranju naših znanstvenih objav, prispevkov v medijih ...

  Več ...

  Projekti in raziskave

  Poleg izobraževalne dejavnosti se ukvarjamo z razvojem in raziskavami kože in vplivov nanjo. Izvajamo več raziskovalnih projektov, projekte za promocijo zdravja ter študentske projekte.

  Več ...

  Diplome

  Prvi diplomanti so naš študij zaključili v l. 2010, leta 2016 smo obeležili 100. diplomo. Seznam vseh diplom programov kozmetika 1. in 2. st. najdete na spodnji povezavi.

  Več ...

  Sodelavci

  Vas zanima kdo smo VIST? Seznam pedagogov in drugih sodelavcev Oddelka za kozmetiko najdete na spodnji povezavi.

  Več ...

  Sponzorji

  VIST - Fakulteta za aplikativne vede / Faculty of applied sciences

  VIST - Fakulteta za aplikativne vede
  Cesta na Brdo 69
  1000 Ljubljana

  tel.: 01 283 17 00
  fax: 01 283 17 01
  e-mail: info@vist.si

  DŠ: SI73023809
  MŠ: 2288591000
  TR: 3500 1000 1614 865

  BIC/SWIFT koda: BFKKSI22

  Politika zasebnosti

  Oddelek za kozmetiko
  Gerbičeva 53
  Ljubljana

  tel.: 01 283 17 00
  fax: 01 283 17 01
  e-mail: kozmetika@vist.si

  instagramFB kozmetika

  Oddelek za fotografijo
  Litostrojska 44a
  Ljubljana

  tel.: 0590 12 509
  gsm: 051 346 318
  fax: 01 283 17 01
  e-mail: fotografija@vist.si

  Instagram FotografijaFB fotografija

  Izdelava učinkovitih spletnih strani: Kreatik.si