Pametno s soncem (in solariji) za zdravo in mladostno kožo

MZ logotip»Pametno s soncem za zdravo in mladostno kožo« je program krepitve in varovanja zdravja, ki ga VIST že od čl. 2015 izvaja ob podpori Ministrstva za zdravje RS, partner v programu pa je tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).  V okviru programa na različne načine opozarjamo predvsem mladostnike, naj se ne izpostavljajo soncu prekomerno oz. naj se primerno zaščitijo pred soncem in naj ne obiskujejo solarijev, da preprečijo pospešeno staranje kože in ohranjajo zdravje.

Vabljeni k poslušanju oddaje na Radio Prvi (RTV SLO) v kateri je o poškodbah kože, ustrezni zaščiti in negi svetovala naša sodelavka Petra Keršmanc, mag. kozm., v oddaji:

V oddaji sta naši sodelavki doc. dr. Katja Žmitek in dipl. kozm. Tina Pogačnik z meritvami prikazali nekatere posledice izpostavljanja UV sevanju na koži.

Aktivnosti temeljijo na ugotovitvah, objavljenih v znanstvenih publikacijah, ter rezultatih lastnih raziskav na VIST. Raziskave kažejo, da smo ljudje, zlasti mladi, precej bolj dovzetni za opozorila pred vidnimi znaki staranja, kot za opozorila glede nevarnosti nastanka raka. Zato se kampanja v okviru tega programa za razliko od večine drugih kampanj osredotoča predvsem na zgodnje spremembe v koži, še preden so vidne navzven, ter vidne spremembe na koži – znakov staranja, kot so gube, neenakomerna pigmentiranost ipd., do katerih prihaja zaradi kumuliranja učinkov skozi daljše obdobje. Seveda se opozorila ne izognejo skrajnim posledicam – nastanku rakavih obolenj.

V okviru programa izvajamo delavnice na srednjih šolah, v katerih dijaki z uporabo posebne opreme, ki je sicer namenjena izvajanju študijskih procesov in raziskavam, neposredno spoznavajo negativne posledice delovanja UV žarkov na kožo. Ta spoznanja v kombinaciji s sodobnimi znanji o zaščiti pred škodljivimi UV žarki so dobra popotnica mladim, da bodo ohranjali mladostno in zdravo kožo še dolgo v starost.

Fotografije zgoraj so nastale med delavnicami na Srednji zdravstveni šoli v Ljubljani. Dijaki so uporabili pridobljeno znanje za izdelavo plakatov, s katerimi bi opozarjali na nevarnost UV sevanja.

Na VIST smo ob podpori Ministrstva za zdravje projekt Pametno s soncem za zdravo in mladostno kožo izvajali že v letih 2015-16, 2017-20, sedanji program pa poteka do l. 2022. Doslej smo izvedli že precejšnje število delavnic na temo vplivov UV sevanja z meritvami parametrov kože  na srednjih šolah po celotni Sloveniji v katere je bilo vključenih preko 800 dijakov.

Za predstavnike kozmetične stroke ter širšo javnost vsako leto na Kongresu kozmetike in velnesa (pred l. 2019 Festival kozmetike in velnesa), ki ga organizira VIST, izvajamo predavanja na temo Uv sevanj, praktične posledice sončenja na soncu ali v solarijih pa lahko obiskovalci na svoji koži preverijo z meritvami s posebnimi aparaturami v Sončnem kotičku. Predavanj in delavnic v Sončnem kotičku se je udeležeilo preko 2000 obiskovalcev kongresa. V projektu se posvečamo tudi osveščanju nosilcev kozmetične in velneške dejavnosti, h katerim se ljudje, predvsem ženske, pogosto obračajo po nasvete o skrbi za kožo ter so pogosto ponudniki solarijev. Pogosto namreč prikazi škode, ki jo sončni žarki povzročijo tudi z vidika fotostaranja, dodatno dvigujejo zavedanje o škodljivosti sonca in solarijev. Slika desno je z delavnice v Sončnem kotičku in prikazuje slikanje z napravo Visioface.

Aktualno

Inštitut za kozmetiko

Specializirani smo za kvalitativno in kvantitativno in vivo vrednotenje parametrov kože, tako površine, epidermisa/stratum corneuma kot tudi dermisa, delno tudi subkutisa.

Več ...

Utrinki študija

Na šoli se vedno kaj zanimivega dogaja. Oglejte si utrinke študijev kozmetike 1. in 2. st., dogodkov in prostorov šole.

Več ...

Reference

Ukvarjamo se s številnimi zanimivimi tematikami s področja kože in vplivov nanjo, nege, pedikure, ličenja in maskiranja, velnesa ... Vabljeni k prebiranju naših znanstvenih objav, prispevkov v medijih ...

Več ...

Projekti in raziskave

Poleg izobraževalne dejavnosti se ukvarjamo z razvojem in raziskavami kože in vplivov nanjo. Izvajamo več raziskovalnih projektov, projekte za promocijo zdravja ter študentske projekte.

Več ...

Diplome

Prvi diplomanti so naš študij zaključili v l. 2010, leta 2016 smo obeležili 100. diplomo. Seznam vseh diplom programov kozmetika 1. in 2. st. najdete na spodnji povezavi.

Več ...

Sodelavci

Vas zanima kdo smo VIST? Seznam pedagogov in drugih sodelavcev Oddelka za kozmetiko najdete na spodnji povezavi.

Več ...

Sponzorji

Visoka šola za storitve

Visoka šola za storitve
Cesta na Brdo 69
1000 Ljubljana

tel.: 01 283 17 00
fax: 01 283 17 01
e-mail: info@vist.si

DŠ: SI73023809
MŠ: 2288591000
TR: 3500 1000 1614 865

Politika zasebnosti

Oddelek za kozmetiko
Gerbičeva 51a
Ljubljana

tel.: 01 283 17 00
fax: 01 283 17 01
e-mail: kozmetika@vist.si

instagramFB kozmetika

Oddelek za fotografijo
Litostrojska 44a
Ljubljana

tel.: 0590 12 509
gsm: 051 346 318
fax: 01 283 17 01
e-mail: fotografija@vist.si

Instagram FotografijaFB fotografija

Izdelava učinkovitih spletnih strani: Kreatik.si