Sofinancer

Sončni kotiček in predavanje Javnozdravstveni vidiki izpostavljanja soncu in vloga kozmetikov v preventivi sofinancira Ministrstvo za zdravje RS v okviru projekta Pametno s soncem za zdravo in mladostno kožo.

mz

Sponzorji

dr grandel 

IskraMedical 

Qvital Q10

afrodita1 

aikon

 

Medijski sponzorji

Dermanova 

kremca net 

luksuz

Deževno soboto sredi septembra sta razvedrili pozitivna energija in obilica zanimivosti na 7. Festivalu kozmetike in velnesa v lepih in prijaznih prostorih Zdravniške zbornice (Domus Medica) v Ljubljani. Skoraj 300 prijavljenih je z zanimanjem spremljalo odlična predavanja na visokem strokovnem nivoju, si ogledovalo in preizkušalo ponudbo razstavljavcev, sodelovalo v delavnicah, spremljalo projekcije …

Festival sta tudi letos organizirala Oddelek za kozmetiko in Inštitut za kozmetiko Visoke šole za storitve (VIST). Osrednji del festivala so predstavljala tematsko različna in zanimiva strokovna predavanja, v katerih so bile predstavljene najnovejše ugotovitve s področja kozmetike in velnesa, med drugim tudi rezultati raziskav, opravljenih na Inštitutu za kozmetiko VIST, ter raziskav diplomantk obeh visokošolskih študijev kozmetike na VIST.

Tudi na letošnjem festivalu je bila ena izmed pomembnih tematik vpliv UV žarkov na kožo, čemur je bilo posvečeno uvodno predavanje Javnozdravstveni vidiki izpostavljanja soncu in vloga kozmetikov v preventivi, ki ga je izvedla mag. Simona Uršič, dr. med., spec. z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

S temo je nadaljevala Tanja Gutnik, dipl. kozm. v predavanju z naslovom Prednosti in slabosti izdelkov za samoporjavitev in pospeševanje porjavitve. Ves čas festivala pa je potekal tudi “Sončni kotiček”, v katerem so študentke dodiplomskega in magistrskega študija kozmetike na VIST analizirale poškodbe kože obiskovalk in obiskovalcev zaradi izpostavljenosti soncu, jim pojasnjevale in jim svetovale. Sončni kotiček sofinancira Ministrstvo za zdravje v okviru programa Pametno s soncem za zdravo in mladostno kožo.

Posebna pozornost je bila namenjena prvi javni predstavitvi naprave za kvantitativno spremljanje obrazne mimike (NSOM), ki jo je v okviru priprave magistrske naloge iz kozmetike izumila zdaj že magistrica kozmetike Lucija Marn, VIST pa je za izum že vložil patentno prijavo. Najprej je Lucija Marn napravo in možnosti njene uporabe v kozmetiki, medicini, psihologiji idr. predstavila v predavanju, nato pa smo napravo lahko videli tudi v živo in si z njeno pomočjo intenzivnost mimike tudi izmerili.

Zelo zanimivo je bilo predavanje Vpliv aromaterapije na kakovost spanja pri starejših, ki ga je izvedla Špela Pišek, uni. dipl. kozmetologinja in diplomirana kozmetičarka, ki je razložila različne vidike aromaterapije, pomena poznavanja eteričnih olj in principov mešanja ter razložila rezultate raziskave, v kateri je proučevala vpliv mešanice eteričnega olja melise in ho-wooda na spanje starostnikov, s katero je tudi diplomirala na VIST. Njeno predavanje se je odlično dopolnjevalo z Aromaterapevtsko ustvarjalnico, ki sta jo med festivalom izvajali s kolegico Ester Fabjani, diplomirano filozofinjo, ki zdaj zaključuje študij kozmetike na VIST prav tako s temo s področja aromaterapije. Obe sta namreč v 3. letniku študija izbrali izbirna predmeta Kemija eteričnih olj in Aromaterapija in postali navdušeni aromaterapevtki.

Po predstavitvi na 15. Svetovnem kongresu antiageing terapije v Monaku letos pomladi je Laura Sardinšek, dipl. med. sestra in dipl. kozmetičarka, predstavila rezultate raziskave učinkov HIFU – nove ultrazvočne tehnike za pomlajevanje obraza (HIFU je okrajšava za High Intensity Focused Ultrasound) še na Festivalu. Podrobno je pojasnila principe delovanja ter razlike glede na običajne ultrazvočne terapije, radiofrekvenco in lasersko pomlajevanje, opozorila pa je tudi na potrebno dobro poznavanje anatomije obraza in protokolov za izvajanje teh terapij. Raziskavo je izvedla z napravo HUFI Shaper Iskre Medical v okviru priprave magistrske naloge, ki jo bo v kratkem zagovarjala, napravo pa je Iskra Medical napravo predstavila na svoji stojnici.

Na koncu je Mia Smolnikar, dipl. kozm. predstavila VIST-ove aktivnosti za sistematično vključitev kozmetike oz. pedikure v zdravstveni sistem obravnav diabetičnih bolnikov ter skupaj z dekanom VIST prof. dr. Jankom Žmitkom predstavila plan nadaljnjih aktivnosti in dogodkov v zvezi s tem. Aktivnosti so rezultat pobude na lanskem Festivalu, da bi bilo potrebno področje izvajanja medicinske pedikure ustrezno regulirati, VIST pa je v tem letu naredil v tej smeri pomemben preboj. Nadaljnje delo bo v koordinaciji VIST potekalo v delovni skupini, v katero so se že prijavile nekatere udeleženke, vabljeni pa so tudi vsi drugi zainteresirani. Interes lahko sporočite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Na razstavnih prostorih so se predstavili PharmaSwiss s kozmetiko Dr. Grandel, Iskra Medical, ART-PE, Dakina Group, Zepter Slovenica z aparaturami, Paese Cosmetics z ličili, Neovita, Topmedicus, Essentiq Slovenia, Prokozmetika z negovalnimi kozmetičnimi izdelki, Akademija elitne kozmetike z izdelki za manikuro, Valens Int. s prehranskimi dopolnili, Kremca s portalom kremca.net, Be AIKON s celovitimi kozmetičnimi obravnavami, diagnostiko in izdelki ter Zavod AI – Akademija in VIST s svojimi izobraževalnimi programi. Medijski sponzorji so bili Dermanova, Kremca.net in Luksuz.net.

Zvečer istega dne je VIST svečano proslavil 10-letnico ustanovitve in v okviru slovesnosti petič podelil diplome, tokrat 18 diplomiranim kozmetičarkam, 1 magistrici kozmetike in 6 diplomiranim fotografom in fotografinjam, prvič pa tudi 2 potrdili o opravljenem delnem študiju – modulu Aromaterapija.

Festival je odlično uspel in že se veselimo 8. Festivala kozmetike in velnesa, ki bo 15. septembra 2018.

Fotografije: Lucija Rosc, VIST

Inštitut za kozmetiko

Specializirani smo za kvalitativno in kvantitativno in vivo vrednotenje parametrov kože, tako površine, epidermisa/stratum corneuma kot tudi dermisa, delno tudi subkutisa.

Več ...

Utrinki študija

Na šoli se vedno kaj zanimivega dogaja. Oglejte si utrinke študijev kozmetike 1. in 2. st., dogodkov in prostorov šole.

Več ...

Reference

Ukvarjamo se s številnimi zanimivimi tematikami s področja kože in vplivov nanjo, nege, pedikure, ličenja in maskiranja, velnesa ... Vabljeni k prebiranju naših znanstvenih objav, prispevkov v medijih ...

Več ...

Projekti in raziskave

Poleg izobraževalne dejavnosti se ukvarjamo z razvojem in raziskavami kože in vplivov nanjo. Izvajamo več raziskovalnih projektov, projekte za promocijo zdravja ter študentske projekte.

Več ...

Diplome

Prvi diplomanti so naš študij zaključili v l. 2010, leta 2016 smo obeležili 100. diplomo. Seznam vseh diplom programov kozmetika 1. in 2. st. najdete na spodnji povezavi.

Več ...

Sodelavci

Vas zanima kdo smo VIST? Seznam pedagogov in drugih sodelavcev Oddelka za kozmetiko najdete na spodnji povezavi.

Več ...

VIST - Fakulteta za aplikativne vede / Faculty of applied sciences

VIST - Fakulteta za aplikativne vede
Cesta na Brdo 69
1000 Ljubljana

tel.: 01 283 17 00
fax: 01 283 17 01
e-mail: info@vist.si

DŠ: SI73023809
MŠ: 2288591000
TR: 3500 1000 1614 865

Politika zasebnosti

Oddelek za kozmetiko
Gerbičeva 53
Ljubljana

tel.: 01 283 17 00
fax: 01 283 17 01
e-mail: kozmetika@vist.si

instagramFB kozmetika

Oddelek za fotografijo
Litostrojska 44a
Ljubljana

tel.: 0590 12 509
gsm: 051 346 318
fax: 01 283 17 01
e-mail: fotografija@vist.si

Instagram FotografijaFB fotografija

Izdelava učinkovitih spletnih strani: Kreatik.si