baner hruske vist webinar

Pametno s soncem za zdravo in mladostno kožo

»Jaz se ne sončnim, ne, ne!« zatrjujejo ljudje, ki izraz sončenje povezujejo le z namenskim ležanjem pod vročim soncem zaradi zagorelosti. Tudi če smo na vrtu, igramo tenis ali si čez dan, ko sonce najbolj pripeka, ogledamo nogometno tekmo na prostem, se »sončimo«. Naši koži je vseeno, kaj delamo takrat, ko se izpostavljamo soncu. Škoda nastaja. Zato pametno s soncem za zdravo in mladostno kožo! Vabljeni, da si v posnetkih ogledate prikaze spremljanja stanja kože in posledic UV sevanja na njej ter prisluhnete predavanjem na spodnjih povezavah. 

Predavanja in druge aktivnosti smo za vas pripravili v okviru programa krepitve in varovanja zdravja Pametno s soncem za zdravo in mladostno kožo, ki ga na VIST pod okriljem Ministrstva za zdravje izvajamo od l. 2015. Več o programu preberite na podstrani programa. Povezava

 

MED film1

Občutljivost kože na sonce lahko določimo z minimalno eritemsko dozo (MED). Pa ste vedeli, da se po izpostavljanju soncu, poleg nastanka rdečine, poslabša tudi vlažnost in barierna funkcija kože? Pokazali vam bomo v posnetku. Ogled

film VFQ1

Kakšne so dolgoročne posledice izpostavljanja UV sevanju? V filmu vam jih bomo pokazali s pomočjo naprave Visioface ter aplikacije Sunsafe. Ogled

film wood 1

Vas zanima kako sonce vidi kožo z in brez SPF zaščite? Oglejte si posnetek, v katerem vam bomo to pokazali. Ogled

 

Kaj je UV sevanje

Sončno sevanje je sestavljeno iz vidne svetlobe, infrardečega ter UV sevanja. UV sevanje delimo na UVA, UVB in UVC, a Zemljo dosežeta le UVA in UVB sevanje. Medtem ko intenzivnost UVB žarkov skozi leto in čez dan niha, se intenziteta UVA sevanja v dnevu in skozi leto ne spreminja, pred njimi nas tudi steklo ne ščiti. UV sevanje oddajajo tudi sijalke v solarijih.

Tina PogacnikVeč o UV sevanju vam bo povedala Tina Pogačnik, mag. kozm.: Predavanje o UV sevanju

 

Kaj nam pove UV indeks

UV indeks (UVI) je napoved o količini UV sevanja, ki bo dosegla zemeljsko površino. Je mednarodno sprejeta mera za moč ultravijoličnega sončnega sevanja in se vedno podaja za določen kraj in čas. Poznavanje UVI nam omogoča prilagoditev zaščite pred UV žarki.

Tina PogacnikUV indeks bo podrobneje razložila Tina Pogačnik, mag. kozm.: Predavanje o UV indeksu

 

UV sevanje in njegovi vplivi na zdravje

Vidno svetlobo in infrardeče sevanje zaznamo s čutili, UV sevanja pa ne. Tega lahko šele po določenem času opažamo kot škodljive posledice na naši koži, očeh in imunskem sistemu. Na koži se kaže kot sončne opekline, porjavelost kože in pospešeno staranje kože. Je pomemben dejavnik tveganja za raka kože.

Mirjam RoglVplive UV sevanja pojasnjuje dermatovenerologinja doc. dr. Mirjam Rogl Butina, dr. med.: Predavanje Vplivi UV sevanja na zdravje

 

               Ali veš, kako prepoznaš nevarna znamenja? Pomagaj si z letakom ABCDE samopregledovanja!

Ogled letaka

melanom abcde 300 a

Za tvorbo vitamina D potrebujemo sonce

Ob premišljenem izpostavljanju sončni svetlobi oz. UVB žarkom se v koži tvori vitamin D, ki se ga zato drži ime »sončni vitamin«. Poleti je sinteza vitamina D tako učinkovita, da je dovolj že nekaj minutno izpostavljanje soncu manjših delov telesa (obraz, roke) in ni razloga, da bi v imenu tvorbe vitamina D poležavali na soncu! Nasprotno pa v jesensko-zimskem času lastna sinteza ni dovolj učinkovita.

Katja Zmitek Več o povezavi med soncem in vitaminom D vam bo povedala izr. prof. dr. Katja Žmitek: Predavanje Vitamin D - sončni vitamin

 

UV sevanje pospešuje staranje kože

Kronično izpostavljanje UV žarkom različnega izvora pomembno vpliva na videz naše kože in povzroča njeno pospešeno staranje, t.i. fotostaranje.

Tina PogacnikKaj je fotostaranje kože in kako se kaže navzven pojasnjuje Tina Pogačnik, mag. kozm.: Predavanje o fotostaranju 

 

Poškodbe kože zaradi UV sevanja lahko s pomočjo različnih naprav vidimo že veliko prej, preden so vidne navzven. Ena od takih je ultrasonografija kože, s katero opazujemo stanje osrednje plasti kože - dermisa, ter kolagena, ki je odgovoren za njeno čvrstost. V spodnjem posnetku si lahko ogledate kaj vidimo z ultrazvokom, če primerjamo kožo na soncu bolj in manj izpostavljenem delu roke. 

                                           V posnetku si lahko ogledate kako ugotavljamo fotopoškodbe kože z ultrazvokom
ter kaj vidimo, če primerjamo kožo na soncu bolj in manj izpostavljenem delu roke. 

Ogled posnetka

filmUZ

Zdrave zagorelosti ni, ključna je preventiva

Vsaka zagorelost je posledica poškodbe kože, saj se koža s tvorbo barvila melanina brani pred škodljivim delovanjem UV sevanja. Prejeti odmerki UV sevanja v obdobju celotnega življenja se seštevajo, pri čemer je celotno UV sevanje, ki ga prejmemo iz umetnih virov (solarijev), še dodaten dejavnik tveganja za nastanek bolezni in fotostaranje.

Tina PogacnikZakaj odsvetujemo obisk solarijev vam bom razložila Tina Pogačnik, mag. kozm.: Predavanje o solarijih

 

Osnovni ukrepi za zaščito pred UV žarki so: izogibanje sončenju zlasti med 10. in 16. uro, upoštevanje pravila sence, uporaba zaščitne obleke, pokrivala in sončnih očal, uporaba pripravkov z UV zaščitnim faktorjem (angl. »Sun Protection Factor« ‐ SPF) najmanj 30, vključno z zaščitnimi pripravki za zaščito ustnic, las, v širšem smislu sem prištevamo še izogibanje obiskovanja solarijev. Pomembno je tudi redno samopregledovanje znamenj.

Mirjam RoglVeč o preventivi pojasnjuje dermatovenerologinja doc. dr. Mirjam Rogl Butina, dr. med: Predavanje Zaščita in preventiva pred UV sevanjem

 

                                                                                                      Oglej si letak UV sevanje - Kako se lahko zaščitim

Ogled letaka 

letak300

Pri preventivi upoštevajte tudi fototip vaše kože

Glede na občutljivost kože na sončne žarke oziroma sposobnost tvorbe zaščitnega pigmenta melanina, razdelimo belopolte v štiri različne fototipe in je potrebno zaščito pred UV sevanji temu ustrezno prilagoditi.

Tina PogacnikKaj je fototip kože in kako mu prilagodimo preventivno ravnanje pojasnjuje Tina Pogačnik, mag. kozm.: Predavanje o fototipih

 

 Poznate svoj fototip? Določite ga s pomočjo spodnjega vprašalnika! 

 Vprašalnik za določitev fototipafototipi ikona

  

 

Zakaj je koristno poznati svoj fototip? Oglejte si spodnjo shemo, ki prikazuje kakšna je dovzetnost za nastanek neželenih posledic izpostavljanja soncu, glede na fototip. 

fototipi shema web vist

Poglejte tudi kaj so ključne značilnosti posameznega fototipa in kakšna so priporočila za zaščito pred soncem za posamezni fototip.

Letak fototipi in zaščita pred soncem 

 

logotipi sonce

VIST - Fakulteta za aplikativne vede / Faculty of applied sciences

VIST - Fakulteta za aplikativne vede
Cesta na Brdo 69
1000 Ljubljana

tel.: 01 283 17 00
fax: 01 283 17 01
e-mail: info@vist.si

DŠ: SI73023809
MŠ: 2288591000
TR: 3500 1000 1614 865

BIC/SWIFT koda: BFKKSI22

Politika zasebnosti

Oddelek za kozmetiko
Gerbičeva 53
Ljubljana

tel.: 01 283 17 00
fax: 01 283 17 01
e-mail: kozmetika@vist.si

instagramFB kozmetika

Oddelek za fotografijo
Litostrojska 44a
Ljubljana

tel.: 0590 12 509
gsm: 051 346 318
fax: 01 283 17 01
e-mail: fotografija@vist.si

Instagram FotografijaFB fotografija

Izdelava učinkovitih spletnih strani: Kreatik.si