Izbrali smo finaliste natečaja [Ne]varno sonce.

Sonce je naš prijatelj in sovražnik. Omogoča življenje, a ga hkrati lahko ogroža. Ima številne ugodne vplive na naše počutje, še več, brez njega življenje ne bi obstajalo, a hkrati s pozitivnimi ima tudi škodljive vplive na naš organizem. Prikaz te dvojnosti sonca s fotografijo je bil ključni izziv fotografskega natečaja [NE]varno sonce v skupni organizaciji VIST-ovih oddelkov za kozmetiko in fotografijo, in sicer v okviru programa Pametno s soncem za zdravo in mladostno kožo, ki ga izvajamo od podpori Ministrstva za zdravje. Kako je to uspelo pokazati 10 finalistom, je bilo mogoče maja videti na razstavi v galeriji Mikado v Ljubljani, fotografije, ki so bile predstavljene na razstavi, pa vam predstavljamo tudi tu.

Natečaj [NE]varno sonce

Na VIST že od leta 2014 pod okriljem Ministrstva za zdravje izvajamo program krepitve in varovanja zdravja Pametno s soncem za zdravo in mladostno kožo. Njegov bistveni del so delavnice za mlade, na katerih z meritvami in slikanji kože posameznikom kažemo, kakšne posledice je pustilo izpostavljanje soncu na njihovi koži, jih tako osveščamo in spodbujamo k preventivi.

Zavedanje, da je dandanes vizualni jezik – posebno z uporabo družbenih omrežij - vedno bolj razširjen način hitrega in učinkovitega sporočanja in sporazumevanja, je porodilo vprašanje, kako sporočilo učinkovito sporočati s fotografijami in vodilo v natečaj [NE]VARNO SONCE, s katerim smo želeli pridobiti izvirne vizualne prikaze obeh plati sonca. Dobra fotografija z jasnim sporočilom lahko pove hitreje in več kot številne besede, bolj kompleksna fotografija z manj očitnim sporočilom pa pogosto vzbudi še večjo pozornost, več razmisleka in pri marsikom še močnejši vtis.

Kriteriji ter izbor finalistov in nagrajencev

Na natečaj se je s svojimi fotografijami odzvalo 23 avtorjev, ki jih je komisija ocenila tako s fotografskega vidika kot zdravstveno-preventivnega vidika. Komisijo so sestavljali strokovnjaki s področja fotografije – izr. Prof. Arne Hodalič, mag. Meta Krese in Jure Horvat ter s področja zdravja, spec. dermatovenerologije Mirjam Rogl Butina, spec. javnega zdravja Simona Uršič ter vodja programa, doc. dr. Katja Žmitek. Izmed prejetih fotografij je izbrala za razstavo 20 fotografij desetih avtorjev, trem najboljšim pa je podelila nagrade, ki jih je prispevala Oktal Pharma.

Dela udeležencev so se razlikovala po fotografskih žanrih in po tehnikah. Zato je razstava bila razgibana, domišljija avtorjev je namreč zaigrala v veliko smeri, a postavitev je vseeno delovala kot celota. Fotografije je namreč povezovala rdeča nit, opozorilo, da ima lahko sonce pozitivne in/ali negativne učinke sonca. Informacije so pri nekaterih fotografijah zelo neposredne, pri večini pa subtilne, ravno dovolj močne, da spomnijo pozorne gledalce, da je varno sonce lahko tudi nevarno. Posebnost razstave je bila v tem, da je večina udeležencev in udeleženk svoja dela opremila z besedami, ki so pomagala gledalcem razumeti njihovo pripoved. Fotografi so tako omogočili, da je bil izpolnjen cilj natečaja: razstava je delovala tako, da so gledalci ob fotografijah ustavili, zamislili in razmislili o svojem odnosu do sonca.


 

mz        logo Avene

Aktualno

VIST - Fakulteta za aplikativne vede / Faculty of applied sciences

VIST - Fakulteta za aplikativne vede
Cesta na Brdo 69
1000 Ljubljana

tel.: 01 283 17 00
fax: 01 283 17 01
e-mail: info@vist.si

DŠ: SI73023809
MŠ: 2288591000
TR: 3500 1000 1614 865

Politika zasebnosti

Oddelek za kozmetiko
Gerbičeva 53
Ljubljana

tel.: 01 283 17 00
fax: 01 283 17 01
e-mail: kozmetika@vist.si

instagramFB kozmetika

Oddelek za fotografijo
Litostrojska 44a
Ljubljana

tel.: 0590 12 509
gsm: 051 346 318
fax: 01 283 17 01
e-mail: fotografija@vist.si

Instagram FotografijaFB fotografija

Izdelava učinkovitih spletnih strani: Kreatik.si