Prehrana in življenjski slog imata pomembno vlogo pri naraščanju pogostosti kroničnih nenalezljivih bolezni tako v Sloveniji in kot tudi drugod po svetu. Pomena raziskav na tem področju se zaveda tudi Slovenija, letos se je namreč začel izvajati nov javni raziskovalni program z naslovom »Prehrana in javno zdravje«. Program vodi Inštitut za nutricionistiko, v njem pa sodelujejo še Nacionalni inštitut za varovanje zdravja, Univerzitetni klinični center v Ljubljani, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani in Visoka šola za storitve v Ljubljani. Program financira Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.
Cilji raziskovalnega programa so razdeljeni v štiri tematske sklope, in sicer: razvoj metodologij prehranskih raziskav, raziskovanje vedenjskega sloga in zdravstvenega statusa populacije, vrednotenje pristopov za učinkovito promocijo zdrave prehrane ter razvoj funkcionalnih živil. Raziskovalna skupina je sestavljena multidisciplinarno, program pa je končno povezal vodilne inštitucije, ki se ukvarjajo z raziskavami na področju prehrane, kar bo pripomoglo k znanstveni odličnosti. Močna raziskovalna skupina bo tako lahko uspešneje konkurirala večjim raziskovalnim skupinam iz drugih držav, tudi pri pridobivanju sredstev na mednarodnih razpisih. Naš program dela je usmerjen v raziskovanje zelo različnih problemov s področja prehrane. Med drugim bomo raziskovali kako so različne skupine ljudi izpostavljene s prehrano povezanim tveganjem, iskali bomo inovativne pristope ozaveščanja ljudi v smeri spreminjanja prehranskih navad in vedenjskega sloga, ter vrednotili vlogo različnih živil pri podpori zdravja ljudi.