fotovist2021 cover

 

FOTO VIST je tradicionalni fotografski dogodek, ki ga vsako drugo leto prireja Oddelek za fotografijo VIST - Visoka šola za storitve v Ljubljani. Osvetljuje različne vidike rabe fotografskega medija in je zasnovan kot platforma za izmenjavo znanj, izkušenj in mnenj ter prostor za mreženje znotraj fotografskega prizorišča v Sloveniji. Njegov cilj je splošni zainteresirani javnosti predstaviti in približati medij fotografije ter vzpostaviti izmenjavo vsebin med uveljavljenimi generacijami profesionalcev in strokovnjakov ter generacijami mlajših avtorjev in avtoric, ki to šele postajajo.

 

 fotovist2021 zemljevid1 

 

Pričujoča razstava Vse zaobjema predstavitve študentov tretjega letnika Oddelka za fotografijo Visoke šole za storitve VIST v Ljubljani, njihove zaključne samostojne projekte, nekaj utrinkov skupnih sodelovanj in nenazadnje tudi sklop Perspektive – perspektivnih del mladih fotografov, študentov prvega in drugega letnika, ki nam omogočajo fragmentaren vpogled v prihajajočo generacijo novih ustvarjalcev. Pod mentorstvom Primoža Lukežiča, Petra Raucha in Simona Changa so študentje v okviru treh ateljejev raziskovali modno fotografijo, tematiko telesa pri avtorski in osebni prostor pri reportažni in dokumentarni fotografiji. Rezultat so raznolika dela v obliki videa, GIF-ov, klasičnih printov, srebrnoželatinastih fotografij, različnih kolažev, instalacij, performansov in zinov. Svoje končne projekte tokrat razstavljajo v 2. nadstropju stolpnice Dela – prav posebnem prostoru, ki je nedvomno specifičen, rahlo kaotičen, za nekatere celo nostalgičen. Dela so zato vanj umeščena na nekoliko drugačen, iznajdljiv, ponekod tudi hudomušen, norčav način. Razstava je zastavljena kot nekakšen lov na zaklade, kjer je obiskovalec povabljen k aktivnejšemu raziskovanju pisarniškega prostora in k pogumnejši interakciji z njim. Naslov razstave Vse (ali nič) aludira na pogostno spregledano prakso dobre selekcije in vrednotenja del, s čimer se soočajo tako fotografi študenti kot tudi njihovi mentorji in nenazadnje radovedni obiskovalci razstave. Istočasno se naslov poigrava z načinom postavitve razstave, ki na prvi pogled svojo vsebino skriva in občinstvo napeljuje, da na razstavi ni ničesar, četudi je na njej (skoraj) vse. Redakcijski labirint, poln odsluženih predalnikov in starih omar, ponuja najdbe v obliki razglednic, živalskih lobanj in bralnega kotička, vsebinsko pa odstira zvedav pogled na ekscentrična telesa, deformirano arhitekturo, interpretacijo pogledov, predrugačen modernizem in pandemske grozote. Poleg samostojnih zaključnih del so na razstavo vključeni tudi nekateri vmesni in skupinski projekti, nastali med ateljejem avtorske fotografije, denimo serije Nebesnih, Živalskih in Človeških teles, ki so na razstavi predstavljene v obliki maket, nalepk in instalacij.

Razstava sovpada s tradicionalnim fotografskim festivalom FOTO VIST, v okviru katerega se bodo odvijale online predstavitve med študijem na VIST formiranih fotografskih kolektivov in njihovih prostorov. Program bo zaobjemal tudi cikel pogovorov z nekdanjimi študentkami in študenti Oddelka za fotografijo VIST, kjer bo razprava tekla na temo njihove profesionalne poti in njihovih izkušenj s fotografskim medijem. Osnovna intencija spremljevalnih dogodkov, ki se bodo odvijali tako v živo kot na spletu, je izmenjava izkušenj, znanj in vsebin, medgeneracijsko povezovanje fotografov s širšo javnostjo in nenazadnje vzpodbuditi interes za fotografijo, ki še vedno dosega renome svojevrstnega, in, kot je z razstave razvidno, obširnega in vsestranskega medija.


-Maša Žekš

PROGRAM FOTO VIST 2021


VSE // Aljaž Anžič, Mina Bulić, Jurij Dolenc, Fran Friedrich, Domen Jančič, Kata Jurov, Anja Kajsner, Katarina Kolenc, Žiga Sagadin, Grega Stamenović, Manca Šavs, Ela Šeruga, Andraž Vončina, Jerca Zagorc, Ana Zelnik


Perspektive // Živa Brglez, David Filipović, Špela Jambriško, Jaka Mojškerc, Olja Simčič Jerele, Špela Šivic, Tina Urbajs

Stolpnica Dela, Dunajska 5, 1000 Ljubljana, 2. nadstropje
21. 6.–2. 7. 2021, Odprto: pon.-pet.; 12.00–17.00
Odprtje: 21. 6. 2021, ob 19. uri

Predstavitve kolektivov // online in v živo
100toes / Barbar Studio / Džungla Plants / Kela / Pro Foto Hub / Študio

Študio // Nik Erik Neubauer, Matic Pandel, Lucija Rosc & Jaka Teršek
Slovenčeva ulica 24, Ljubljana
Odprti termin: tor. in sre., 22. in 23. 6. 2021, 17.00–21.00

Kolektiv druži ljubezen do fotografije, ki jo vsak od članov dojema nekoliko drugače, od avtorske, modne in dokumentarne prakse do komercialnih projektov. Medsebojna pomoč in prenos znanj in veščin jim omogoča, da rastejo tudi kot skupnost. Ob srečanjih in druženju raziskujejo in diskutirajo tudi o prihodnosti fotografije, njeni poziciji znotraj umetnosti in o vlogi, ki jo kot kolektiv zasedajo znotraj te razvejane dejavnosti.
--
Kela // Peter Fettich, Lin Gerkman, Peter Gorenšek, Hanna Juta Kozar, Urška Preis, Luka Prijatelj, Peter Rauch, Sara Rman, Anja Seničar …
Vrhovčeva ulica 8, Ljubljana
Odprti termin: 23., 28., 30. 6. 2021, 16.00–19.00; 1. 7. 2021, 10.00–13.00

Kela je produkcijski prostor ustvarjalcev različnih generacij. V izhodišču deluje kot javna fotografska temnica, v nadaljevanju pa program širita še dve delavnici, ena je malo bolj čista od druge, dva ateljeja, čudni prehodi in en ali dva nezavedna prostora. Kela načeloma ni sekta, deluje bolj kot odprt delovni prostor za razne fotografske in kiparske prakse, take, ki vključujejo kemikalije, in take, ki uporabljajo računalnike, vsi vključujejo kavo. Število uporabnikov je fluidno, prav tako njihov angažma in prisotnost, včasih se srečajo nepričakovani profili in takrat stečejo zanimivi pogovori.
V času trajanja FOTO VIST-a bo v Keli razstavljal Žiga Palčar z multimedijsko instalacijo Križanje.

https://www.instagram.com/kela_ljubljana/
--
100toes // Andraž Fijavž Bačovnik, Marija Klun, Nina Krajnc & Žiga Leški Kosič
Tržaška cesta 2, Ljubljana
Odprti termin: 27. 6., 30. 6. in 2.7. 2021, 11.00–17.00

Kolektiv štirih mladih, ambicioznih, močno povezanih in kreativnih ustvarjalcev, dejavnih predvsem na področjih fotografije, gibljive slike in grafičnega oblikovanja. Kot posamezniki in kot ekipa uživajo v ustvarjanju raznoraznih vsebin, od avtorske do komercialne fotografije, in osebnih projektov. Stremijo k družbeni angažiranosti, h kateri vabijo tudi preko javnih natečajev, ponudbo pa želijo razširiti tudi na praktične delavnice. Njihova vizija je osvežiti slovensko kreativno sceno in v njej ustvariti prostor za mlade in dela željne umetnike na vseh področjih ter skupaj zgraditi skupnost, ki se lahko širi in nadgrajuje. Mladim ustvarjalcim, ki jih vodi želja, omejujejo pa finance, želijo ponuditi prostor za ustvarjanje, sproščanje, druženje in razvoj. Njihova ideja je biti in ostati najcenejši studio v Ljubljani, v katerem so dobrodošli vsi.

V času trajanja FOTO VIST-a kolektiv 100toes pripravlja tridnevno delavnico, ki bo zajemala: praktično fotografiranje in delavnico produkcije (+ darilo), foto izziv v studiu in izdelavo poceni fotozina. Prijave na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

http://www.100toes.si/
--
Džungla Plants // Tjaša Jarc & Tilyen Mucik
Peruzzijeva ulica 84b, 1000 Ljubljana
Odprto: pon. in sre. 13.00–18.00, tor. in čet. 8.00–15.00

Džungla je super uspešna spletna trgovina s sobnimi rastlinami, ki sta jo ustanovili Tilyen Mucik in Tjaša Jarc s poslanstvom, da delita svojo strast do sobnih rastlin in znanje, kako jih sestaviti in negovati v personalizirano domačo džunglo. V podjetni zagon je Tjaša prispevala svoje izkušnje s startupi, Tilyen pa obvladovanje fotografije v vseh možnih kombinacijah z navdušenjem nad rastlinami. V skokoviti rasti poslovanja sta k sodelovanju pritegnili še širok krog znancev, prijateljev in somišljenikov.

https://dzungla-plants.com/
--
Barbar Studio // Domen Bizjak, Aljaž Hafner, Davor Kralj & Darko Sintič
Spletna prezenca, trenutno brez fizičnega prostora

Kolektiv sestavljajo štirje nekdanji sošolci Oddelka za fotografijo VIST, ki so se združili, ko so med vajami ugotovili, da odlično sodelujejo. Danes delujejo tako na fotografskem kot na video področju.
Eden od njihovih največjih celostnih projektov, izvedenih za naročnika Elan Yachts ob lansiranju nove jadrnice GT6 (izdelana v sodelovanju z navtičnim arhitektom Humphreys-om in s studiem FA Porsche), izpostavljajo kot primer odličnega sodelovanja z naročnikom in balansiranja med komercialnim produktom ter umetniško svobodo. Produkcija, ki je zajemala fotografije notranjosti in zunanjosti jadrnice, lifestyle fotografije, napovednik izdelave jadrnice (GT6 Design video) ter končni reklamni video produkt (GT6 - "The Leap"), je potekala v Angliji, Avstriji, Sloveniji in na Hrvaškem. Jadrnica je kasneje dobila prestižno nagrado Red Dot Awards za dizajn ter nominacijo za jahto leta, za kar je med drugimi zaslužna tudi izjemna vizualna predstavitev projekta.

http://barbar-studio.com/
--
Pro Foto Hub (PRO FOTO d.o.o.) // različni uporabniki, med njimi Anže Grabeljšek, Katja Kosmina, Primož Lukežič & Matko Mioč
Pot Heroja Trtnika 45, Ljubljana
Odprti termin: pon., 28. 6. 2021, 10:00–15:00

Pro Foto Hub obsega več kot 300 m2 prostora in nudi kreativen delovni prostor za fotografe. Gradi skupnost, ki v kombinaciji z vrhunsko infrastrukturo fotografom ponuja vse, kar potrebujejo za uspešen razvoj. Na odprtem terminu vabljeni na ogled prostora, Primož Lukežič pa bo po predhodni najavi izvedel 10-minutne ekspresne portretne seanse. Prijave na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Cikel pogovorov //
Stolpnica Dela, Dunajska 5, 1000 Ljubljana
29. 6. 2021, 16.00–20.50

16.00–17.30 // Ustvarjalne strategije onkraj galerije / Jernej Čuček Gerbec, Teja Miholič, Žiga Palčar, Lucija Rosc / moderira: Peter Rauch

17.40–19.10 // Reportažna in dokumentarna fotografija in ukinjanje javnega / Peter Fettich – Fish, Gašper Lešnik, Nik Erik Neubauer, Matjaž Rušt / moderira: Uroš Hočevar

19.20–20.50 // Izzivi pri delu s klienti v naročniški fotografiji / Andraž Fijavž Bačovnik, Aljaž Bezjak, Urša Premik, Urban Štebljaj / moderira: Primož Lukežič

 ---

Producent: Oddelek za fotografijo VIST - Visoka šole za storitve
Vodja projekta: Igor Ž. Prošić
Mentorji: Simon Chang, Primož Lukežič, Peter Rauch
Kuratorska skupina: Jasna Jernejšek, Primož Lukežič, Peter Rauch
Gostujoča kuratorka: Maša Žekš
Lektura: Urška Indjić
Oblikovanje: Urška Alič

Aktualno

Sodelavci

Vas zanima kdo smo VIST? Seznam pedagogov in drugih sodelavcev Oddelka za fotografijo najdete na spodnji povezavi.

Več ...

Utrinki študija

Na šoli se vedno kaj zanimivega dogaja. Oglejte si utrinke študijev fotografije, dogodkov in prostorov šole.

Več ...

Diplome

Seznam vseh diplom programa fotografija najdete na spodnji povezavi.

Več ...

Aktualno

Sponzorji

Visoka šola za storitve

Visoka šola za storitve
Cesta na Brdo 69
1000 Ljubljana

tel.: 01 283 17 00
fax: 01 283 17 01
e-mail: info@vist.si

DŠ: SI73023809
MŠ: 2288591000
TR: 3500 1000 1614 865

Politika zasebnosti

Oddelek za kozmetiko
Gerbičeva 51a
Ljubljana

tel.: 01 283 17 00
fax: 01 283 17 01
e-mail: kozmetika@vist.si

instagramFB kozmetika

Oddelek za fotografijo
Litostrojska 44a
Ljubljana

tel.: 0590 12 509
gsm: 051 346 318
fax: 01 283 17 01
e-mail: fotografija@vist.si

Instagram FotografijaFB fotografija

Izdelava učinkovitih spletnih strani: Kreatik.si