Letošnji fotografski festival FOTO VIST 2021 Oddelka za fotografijo VIST je gostil osrednjo razstavo Vse + Perspektive in online predstavitve kolektivov (in njihovih prostorov), formiranih v času študija fotografije na VIST. Dogodek je zaokrožal cikel pogovorov z nekdanjimi študenti in študentkami Oddelka za fotografijo VIST o njihovih profesionalnih poteh in izkušnjah, ki so jih moderirali VIST-ovi predavatelji.

Group 1 4

Program letošnjega fotografskega festivala FOTO VIST 2021 se je odvijal med 21. junijem in 2. julijem 2021, v 2. nadstropju stolpnice Dela in je zajemal razstavo Vse, online predstavitve kolektivov (in njihovih prostorov), formiranih v času študija fotografije na VIST, ter cikel pogovorov z nekdanjimi študenti in študentkami Oddelka za fotografijo VIST o njihovih profesionalnih poteh in izkušnjah s fotografskim medijem.

Na razstavi Vse so se predstavili študenti in študentke 3. letnika z zaključnimi samostojnimi projekti in utrinki skupnih sodelovanj, vključujoč sklop Perspektive, kjer so bili na ogled perspektivni projekti študentk in študentov 1. in 2. letnika. Pod mentorstvom Primoža Lukežiča, Petra Raucha in Simona Changa so študentje v okviru treh ateljejev raziskovali modno fotografijo, tematiko telesa pri avtorski in osebni prostor pri reportažni in dokumentarni fotografiji. Postavitev raznolikih del v obliki instalacij, ki so poleg klasičnih printov in srebrnoželatinastih fotografij vključevala tudi video performans, gife, kolaže in fotozine, je narekovala sama specifika prostora – nekdanji uredniški prostori časnika Delo. Kot je v spremnem besedilu k razstavi zapisala mlada gostujoča kuratorka Maša Žekš so bila »dela vanj umeščena na nekoliko drugačen, iznajdljiv, ponekod tudi hudomušen, norčav način. Razstava je zastavljena kot nekakšen lov na zaklade, kjer je obiskovalec povabljen k aktivnejšemu raziskovanju pisarniškega prostora in k pogumnejši interakciji z njim. Naslov razstave Vse (ali nič) aludira na pogostno spregledano prakso dobre selekcije in vrednotenja del, s čimer se soočajo tako fotografi študenti kot tudi njihovi mentorji in nenazadnje radovedni obiskovalci razstave. Istočasno se naslov poigrava z načinom postavitve razstave, ki na prvi pogled svojo vsebino skriva in občinstvo napeljuje, da na razstavi ni ničesar, četudi je na njej (skoraj) vse. Redakcijski labirint, poln odsluženih predalnikov in starih omar, ponuja najdbe v obliki razglednic, živalskih lobanj in bralnega kotička, vsebinsko pa odstira zvedav pogled na ekscentrična telesa, deformirano arhitekturo, interpretacijo pogledov, predrugačen modernizem in pandemske grozote.«
Tematsko so študente in študentke večinoma zaposlovala vprašanja (lastne) identitete, doživljanje in beleženje intimnih zgodb ter raziskovanje materialnosti in forme samega medija fotografije.

Celoten program FOTO VIST 2021: https://vist.si/fotovist

Sodelavci

Vas zanima kdo smo VIST? Seznam pedagogov in drugih sodelavcev Oddelka za fotografijo najdete na spodnji povezavi.

Več ...

Utrinki študija

Na šoli se vedno kaj zanimivega dogaja. Oglejte si utrinke študijev fotografije, dogodkov in prostorov šole.

Več ...

Diplome

Seznam vseh diplom programa fotografija najdete na spodnji povezavi.

Več ...

VIST - Fakulteta za aplikativne vede / Faculty of applied sciences

VIST - Fakulteta za aplikativne vede
Cesta na Brdo 69
1000 Ljubljana

tel.: 01 283 17 00
fax: 01 283 17 01
e-mail: info@vist.si

DŠ: SI73023809
MŠ: 2288591000
TR: 3500 1000 1614 865

Politika zasebnosti

Oddelek za kozmetiko
Gerbičeva 53
Ljubljana

tel.: 01 283 17 00
fax: 01 283 17 01
e-mail: kozmetika@vist.si

instagramFB kozmetika

Oddelek za fotografijo
Litostrojska 44a
Ljubljana

tel.: 0590 12 509
gsm: 051 346 318
fax: 01 283 17 01
e-mail: fotografija@vist.si

Instagram FotografijaFB fotografija

Izdelava učinkovitih spletnih strani: Kreatik.si