Med 23. junijem in 1. julijem 2022 smo izvedli končno razstavo Ka to gledaš študentk in študentov 3. letnika Oddelka za fotografijo VIST – Fakultete za aplikativne vede.

Osrednja tematika del, nastalih v sklopu ateljejev za reportažno in dokumentarno ter avtorsko fotografijo, je bila ''ulica'' v njenih različnih pomenih, pojavnostih in konotacijah. Ulica kot aktivni ali pasivnih akter; raziskovanje, dokumentiranje in repeticija dejavnosti ulice, kot so hoja, gibanje (svoboda), srečanje (vzpostavljanje razmerij), sedenje, opazovanje; ulica kot prostor izjavljanja (mnenja) in aktivizem, navijaštvo; skrb za poimenovanje ali čistost ulice; ulica in nacionalni karakter; ulica in varnost; ulica in javni prostor, ipd.

KA TO GLEDAŠ
Končna razstava VIST* // Živa Brglez, Elizabeta Debeljak, Patricija Lavrač, Jaka Mojškerc, Tinkara Pečnik, Boris Revo, Špela Šivic, Tina Urbajs, Petja Zupan Matjan
23. 6.–1. 7. 2022
Cirkulacija 2
[Podhod Ajdovščina 2, LJ]
Odprtje: četrtek, 23. 6. 2022, ob 19. uri

Obrazstavni program //
četrtek, 23. 6. 2022, ob 20. uri: DJ Novack (SNIF Kolektiv)
petek, 1. 7. 2022, ob 17. uri: zaključno vodstvo po razstavi

---
Ulico sem si vedno predstavljal zelo fotoreportersko. Klasičen in neposreden pristop po vseh pravilih street fotografije z vsemi odstopanji ter bolj ali manj namernimi napakami vred. Nato so študentke in študenti prinesli v predavalnico drugačne poglede, ki pa niso bili vedno sveži in kreativni, velikokrat nedomišljeni. Kar nekaj časa je preteklo, da smo se skupaj (z mano vred) otresli najenostavnejšega, najbolj neposrednega pogleda, pojem ponotranjili in ga spravili na imaginarno raven. In to je še vedno ta ista ulica v dokumentarnem smislu, a interpretirana na drugačne načine z drugačnimi pristopi, tako v fotografskem kot kreativnem smislu prezentacije posameznih avtoric in avtorjev.
doc. dr. Uroš Hočevar, mentor pri Ateljeju reportažne in dokumentarne fotografije
---
Dva pogleda na ulico. Ravnodušen vmesni prostor, koridor oskrbe večjih naselbin, napajalni sistem, infrastruktura, pod-struktura, izven, izpod, vmes. Po drugi strani pa vse kar ni moje, tvoje ali njeno, je skupno, izrinjeno iz zasebnega ali pa vse, kar je ostalo ob vzniku zasebnega, je družbeno, je prostorska materializacija razlogov, zakaj živimo skupaj. Poleg infrastrukture seveda. Skupnost kot prostor, nekaj takega. Vse to se vidi in je na ulici vredno ogleda. Tako je videti družbena vez.
Moderna figura uličnega ogledovanja je seveda flâneur – pohajkovalec, ki brezciljno tava po javnih površinah, neprizadeto motri množico, hkrati pa natanko v tej neprizadetosti uživa, ker vlada, s pogledom obvladuje, izstopa, kot večina fotografov v svoji sanjski situaciji, neopazno, kot muha na steni, zajema svet, ne da bi nanj vplival, ne da bi vanj posegal, ne s prisotnostjo ne z aktivnostjo. Pohajkovalec je fotograf brez naprave, subjekt, ki se je v svojih fantazmah osvobodil dispozitiva tehnologije in kolektivnih vezi, svobodno lebdi in motri. Tisti, ki mu uspe izstopiti iz nelagodja v kulturi. Kao. Evo, to je kar dober fotografski izziv. Ajde, gremo na ulico, pa da vidimo.

doc. Peter Rauch, mentor pri Ateljeju avtorske fotografije
--
Producent: Oddelek za fotografijo VIST – Fakulteta za aplikativne vede // Vodja projekta: Igor Ž. Prošić // Vodja programa: mag. Jasna Jernejšek, višja predavateljica // Mentorja: doc. dr. Uroš Hočevar, doc. Peter Rauch

 

Sodelavci

Vas zanima kdo smo VIST? Seznam pedagogov in drugih sodelavcev Oddelka za fotografijo najdete na spodnji povezavi.

Več ...

Utrinki študija

Na šoli se vedno kaj zanimivega dogaja. Oglejte si utrinke študijev fotografije, dogodkov in prostorov šole.

Več ...

Diplome

Seznam vseh diplom programa fotografija najdete na spodnji povezavi.

Več ...

VIST - Fakulteta za aplikativne vede / Faculty of applied sciences

VIST - Fakulteta za aplikativne vede
Cesta na Brdo 69
1000 Ljubljana

tel.: 01 283 17 00
fax: 01 283 17 01
e-mail: info@vist.si

DŠ: SI73023809
MŠ: 2288591000
TR: 3500 1000 1614 865

BIC/SWIFT koda: BFKKSI22

Politika zasebnosti

Oddelek za kozmetiko
Gerbičeva 53
Ljubljana

tel.: 01 283 17 00
fax: 01 283 17 01
e-mail: kozmetika@vist.si

instagramFB kozmetika

Oddelek za fotografijo
Litostrojska 44a
Ljubljana

tel.: 0590 12 509
gsm: 051 346 318
fax: 01 283 17 01
e-mail: fotografija@vist.si

Instagram FotografijaFB fotografija

Izdelava učinkovitih spletnih strani: Kreatik.si