Vabljeni k sodelovanju v raziskavi vpliva prehranskih dopolnil za zmanjšanje občutljivosti kože na sonce

Vabimo vas k sodelovanju v raziskavi, ki jo izvajamo na Inštitutu za kozmetiko VIST - Fakultete za aplikativne vede. Z raziskavo želimo ugotoviti ali 8-tedensko uživanje sirupa, ki vsebuje kombinacijo antioksidantov in sicer ekstrakta rdeče pomaranče, ekstrakta tropske praprotnice (Polypodium leucotomos) ter vitamine A, D, E in C zmanjša občutljivost in rdečino po izpostavljanju UV svetlobi tj. dvigne minimalno eritemsko dozo.

S sodelovanjem boste pridobili tudi informacije o stanju vaše kože oz. njenem odzivu na sonce ter vašem fototipu kože, po zaključku vseh aktivnosti v okviru raziskave pa boste prejeli nadomestilo za vaš čas in trud v višini 250 EUR bruto.

K sodelovanju vabimo

Zdrave odrasle (ženske in moške) stare 21-65 let, ki: 
- ste pripravljeni slediti postopkom študije, 2 meseca uživati dodeljeni preiskovani proizvod, voditi dnevnik uživanja preiskovanega proizvoda;
- ste se tekom študije (april-junij) pripravljeni odpovedati izpostavljanju ledvenega dela hrbta soncu, solarijem ali uporabi izdelkov in postopkov, ki vplivajo na barvo kože na tem delu;
- ste se v času raziskave pripravljeni odpovedati uživanju drugih prehranskih dopolnil (razen izrecno dovoljenih kot je npr. vitamin D);
- ste se pripravljeni 9x (3-krat po 3 zaporedne dni) udeležiti kratkega termina (ca. 10-15 min) za izvedbo meritev kože na VIST v Ljubljani.

V študiji ne morete sodelovati, če:

- Ste noseči, načrtujete nosečnost ali dojite (ženske).
- Imate znano alergijo ali sum na alergijo na katero od sestavin testnega proizvoda ali alergijo na sonce.
- Imate avtoimune bolezni ali uporabljate imunosupresivna zdravila.
- Ste imeli vi ali vaši ožji družinski člani rakava obolenja kože oz. imate problematična znamenja, ki jih mora redno kontrolirati dermatolog.
- Imate na spodnjem delu hrbta tatuje, neenotno obarvanost kože, motnje pigmentacije, brazgotine, prekomerno poraščenost ali druge težave s kožo
- Ste v zadnjih 2 mesecih izpostavljali soncu ali uporabljali solarije ali izdelke za samoporjavitev oz. pospeševanje porjavitve ali pa ste bili na teniranju kože (spray tan) in pridobili barvo na hrbtu.
- Imate presnovne bolezni, bolezni prebavil, bolezni jeter, bolezni ledvic, hematološke bolezni ali druge bolezni.
- Ste v zadnjem mesecu jemali zdravila s fotosenzibilizirajočim potencialom ali kortikosteroide.
- Ste v zadnjem mesecu redno uživali prehranska dopolnila, ki vsebujejo ekstrakt rdeče pomaranče, ekstrakt topske praprotnice (Polypodium leucotomus), karotenoide (npr. lutein, karoten, likopen...) ali druge antioksidante oz. dopolnila, ki lahko vplivajo na barvo kože.
- Si redno odstranjujete dlake na testnem območju (spodnji del hrbta).
- Ste imeli v zadnjem letu poseg ali invaziven estetski tretma na spodnjem delu hrbta ali imate kaj od tega načrtovano v času poteka raziskave.
- Ste bili v zadnjem času vključeni v kakšno podobno raziskavo.
- Imate načrtovano hospitalizacijo v prihodnjih 4 mesecih.

Kakšen je namen raziskave?

Rezultati raziskave nam bodo dali pomembne informacije o vplivu preiskovanih proizvodov na odziv kože na sonce.

Cilj raziskave je pokazati, da 8-tedensko vsakodnevno uživanje testnega proizvoda pripomore k fotozaščitnimu potencialu kože, kar se bo pokazalo kot na zmanjšanje rdečice in boljši nastanek pigmentacije po UVB obsevanju.
Večje število študij namreč nakazuje pozitivne učinke ekstrakta rdeče pomaranče in ekstrakta tropske praprotnice na izboljšanje funkcij, stanja in videza kože po UV izpostavljanju. Učinki so povezani z njunimi antioksidativnimi in protivnetnimi učinki. Z dodatkom vitaminov se lahko potencialno doseže še boljše učinke, saj vitamini med sabo in tudi drugimi antioksidanti povečajo svoj antioksidativni učinek. 

Preiskovani proizvodi

V raziskavi bomo preizkušali naslednje sirupe, ki jih bodo udeleženci uživali 8 tednov po 25 mL dnevno:
- Testni proizvod bo prehransko dopolnilo – sirup, ki v dnevni dozi 25 mL vsebuje učinkovine: 100 mg ekstrakta rdeče pomaranče, 300 mg ekstrakta tropske praproti (Polypodium leucotomus oz. Calaguala rhizome extract), 400 µg vitamina A, 80 mg vitamina C, 5 µg vitamina D in 6 mg vitamina E  ter pomožne snovi: stabilizatorji: ksantan in gelan gumi, citronsko kislino, konzervans: kalijev sorbat, sadilo: sukraloza. 
- Njegove učinke pa bomo primerjali s primerjalnim sirupom, ki ne vsebuje naštetih učinkovin (placebo proizvod).

Udeležencem bo naključno dodeljen eden izmed zgoraj navedenih študijskih proizvodov in ne njim, ne raziskovalcem do konca študije ne bo znano, kateri proizvod bodo uporabljali.

Kakšne so potencialne koristi snovi preiskovanih prehranskih dopolnil in kako varna je njihova uporaba?

Ekstrakt rdeče pomaranče vsebuje veliko antioksidantov, kot so flavonoidi in antocianini. Ti antioksidanti lahko pomagajo zaščititi kožo pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali, ki nastajajo zaradi izpostavljenosti UV žarkom. Prav tako deluje protivnetno in zmanjšuje rdečino po izpostavljenosti UV sevanju. Študije so pokazale tudi, da posvetljuje pigmentne madeže ter ima anti-age učinke, saj je bil v raziskavah učinkovit tudi za izboljšanje vlažnosti in elastičnosti kože ter zmanjšanje izraženosti gub.

Za ekstrakt tropske praprotnice (Calagula rhizome extract; Polypodium leucotomus) je več kliničnih študij pokazalo, da lahko izboljša zaščito kože pred UV žarki. Ekstrakt vsebuje veliko antioksidantov, ki lahko nevtralizirajo proste radikale, ki jih ustvarijo UV žarki in tako zmanjša oksidativni stres, ki lahko poškoduje kožne celice. Zaradi protivnetnih lastnosti lahko pomagazmanjšati vnetje, ki ga povzroči UV sevanje. To lahko ublaži simptome sončnih opeklin in drugih vnetnih stanj kože.

Prav tako imajo vitamini A, E in C antioksidativno delovanje in lahko pomagajo zaščititi kožo pred poškodbami, ki jih povzroča UV sevanje. Vitamin A prispeva k ohranjanju zdrave kože ter preprečuje oz. izboljšuje znake staranja kože. Vitamin C je bistvenega pomena za sintezo kolagena v koži, ki ohranja kožo čvrsto in napeto. Prav tako pomaga zmanjšati gube in pigmentne madeže. Vitamin E lahko pomaga zmanjšati vnetje in rdečico kože. Vitamin D se sintetizira v koži pod vplivom UV sevanja, lahko pomaga pri popravljanju poškodb kože, ki jih povzroča UV sevanje hkrati pa prispeva k ohranjanju zdravih kosti ter k delovanju imunskega sistema.

Prehranska dopolnila z navedenimi sestavinami so varna za uporabo, ustrezno regulirana in na tržišču dostopna že vrsto let. Pomembnih neželenih dogodkov, povezanih z uživanjem preiskovanih proizvodov, ne pričakujemo.Rezultati raziskave nam bodo dali pomembne informacije o vplivu kombinacije rastlinskih ekstraktov in vitaminov na fotozaščitno funkcijo kože.

Kaj vključuje sodelovanje v raziskavi?

Tekom raziskave boste 8 tednov vsakodnevno uživali 25 mL dodeljenega prehranskega dopolnila.

Za namene raziskave bomo na podlagi izpolnjenega prijavnega vprašalnika v telefonskem pogovoru z vami preverili primernost za vključitev, vas v primeru primernosti povabili k sodelovanju v raziskavi ter naročili termin za 1. obisk. Prejeli boste tudi navodila za sodelovanje v raziskavi in pripravo na obiske v raziskovalnem centru. Pred pričetkom, po 2 in 8 tednih uživanja dodeljenih sirupov bomo preverili stanje kože, jo obsevali z UVB simulatorjem sončne svetlobe in v naslednjih dveh dneh izvedli meritve barve oz. rdečine kože.

Potek raziskave

Pričetek raziskave je predviden aprila 2024. Za namene raziskave boste inštitut obiskali 9-krat (kratki termini po 10-15 minut) in sicer po tri zaporedne dni pred začetkom, po 2 in po 8 tednih uživanja sirupa. Zaradi ozkega časovnega okna za izvedbo meritev po obsevanju kože, se bo potrebno natančno držati dogovorjenih terminov oz. ur obiskov.

- 1. -3. obisk (v obdobju 15.-25.4.): Na 1. terminu meritev bomo izvedli postopek za določitev minimalne eritemske doze tj. doze UV sevanja, ki povzroči rdečino. MED dolocitev 300pxV ta namen bomo majhno površino kože v ledvenem delu hrbta za kratek čas osvetlili s simulatorjem sončne svetlobe (1. dan) – simulator obseva kožo z naraščajočo jakostjo UVB svetlobe na 10 kvadratkih velikosti ca. 1 cm2 (slika) znotraj področja velikega 9x3 cm. Doza UVB sevanja v kvadratku z največjo jakostjo je primerljiva, kot če bi bili poleti sredi dneva ca. 25 min na soncu. Zaradi izpostavljenosti UVB svetlobi bo na nekaterih od obsevanih kvadratkov nastala rdečina (sončna opeklina) kot pri izpostavljanju soncu, ki se bo kasneje spremenila v rjavo obarvanje, ki bo postopoma izginilo. Na odčitavanje rezultata boste prišli 24 ur kasneje (2. obisk) ter 48 ur kasneje (3. obisk), ko bomo izmerili barve na obsevanih kvadratkih ter določili minimalno eritemsko dozo. Merjenje je neinvazivno in brez stranskih učinkov.

Na 3. obisku boste prejeli sirup za prva 2 tedna preskušanja ter Dnevnik udeleženca o uporabi sirupa, in takoj po tem obisku boste pričeli z uživanjem dodeljenega sirupa. V dnevniku boste tekom preskušanja vsakodnevno beležili zaužitje sirupa. 

- 4.-6. obisk (v obdobju 6.-17.5.): Po 2 tednih uživanja sirupa se boste zglasili na kontrolne termine in sicer: Na 4. terminu meritev bomo izvedli postopek za ponovno določitev minimalne eritemske doze. V ta namen bomo kot na 1. terminu majhno površino kože v ledvenem delu hrbta za kratek čas osvetlili s simulatorjem sončne svetlobe. Na odčitavanje rezultata boste prišli 24 ur kasneje (5. obisk) ter 48 ur kasneje (6. obisk), ko bomo izmerili barve na obsevanih kvadratkih ter določili minimalno eritemsko dozo. Vsak od obiskov bo trajal ca. 10 minut
Raziskovalka bo preverila vpise v dnevnik, porabo sirupov, prejeli pa boste tudi sirup za nadaljnje obdobje do konca študije. Z uživanjem raziskovanih sirupa nadaljujete vse do zadnjega obiska pri nas.

- 7.-9. obisk (v obdobju 5.-14.6.): Po 8 tednih uživanja sirupa se boste zglasili na kontrolne termine in sicer: Na 7. terminu meritev bomo izvedli postopek za ponovno določitev minimalne eritemske doze. V ta namen bomo kot na 1. terminu majhno površino kože v ledvenem delu hrbta za kratek čas osvetlili s simulatorjem sončne svetlobe. Na odčitavanje rezultata boste prišli 24 ur kasneje (8. obisk) ter 48 ur kasneje (9. obisk), ko bomo izmerili barve na obsevanih kvadratkih ter določili minimalno eritemsko dozo. Vsak od obiskov bo trajal ca. 10 minut.
Na tem terminu boste vrnili Dnevnik udeleženca o uporabi sirupa. Raziskovalka bo preverila vpise v dnevnik ter porabo sirupov. S tem se vaše sodelovanje zaključi.

Nadomestilo za sodelovanje v raziskavi

Za sodelovanje v raziskavi boste po zaključku vseh aktivnosti v okviru raziskave prejeli nadomestilo za vaš čas in trud v višini 250 EUR bruto. S sodelovanjem boste pridobili tudi informacije o stanju vaše kože oz. njenem odzivu na sonce ter vašem fototipu kože.

Prijave

Prijave zbiramo do zapolnitev prostih mest, zato s prijavami pohitite. Prijavite se z izpolnitvijo ankete na naslednji povezavi:

PRIJAVNI OBRAZEC

Izpolnitev obrazca vam bo vzela ca. 10 minut.

Kontakt za dodatne informacije

Inštitut za kozmetiko, Fakulteta za aplikativne vede, Gerbičeva 53, Ljubljana
Tina Pogačnik, mag. kozm.
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Raziskavo je odobrila Etična komisija VIST - Fakultete za aplikativne vede.

VIST - Fakulteta za aplikativne vede / Faculty of applied sciences

VIST - Fakulteta za aplikativne vede
Cesta na Brdo 69
1000 Ljubljana

tel.: 01 283 17 00
fax: 01 283 17 01
e-mail: info@vist.si

DŠ: SI73023809
MŠ: 2288591000
TR: 3500 1000 1614 865

BIC/SWIFT koda: BFKKSI22

Politika zasebnosti

Oddelek za kozmetiko
Gerbičeva 53
Ljubljana

tel.: 01 283 17 00
fax: 01 283 17 01
e-mail: kozmetika@vist.si

instagramFB kozmetika

Oddelek za fotografijo
Litostrojska 44a
Ljubljana

tel.: 0590 12 509
gsm: 051 346 318
fax: 01 283 17 01
e-mail: fotografija@vist.si

Instagram FotografijaFB fotografija