Na VIST v sodelovanju z Inštitutom za nutricionistiko izvajamo raziskavo, v kateri raziskujemo status vitamina D pri odraslih, njegovo sezonsko nihanje ter povezavo s fototipom kože.

K sodelovanju vabimo vse odrasle (18-65 let), ki se prepoznate v enem od naslednjih opisov:

A) Imate svetlo kožo, svetle oči (modre, zelene,…) in naravno svetle ali rdeče lase ter vas sonce hitro opeče?

B) Imate temne oči in naravno temne lase ter vas sonce redko opeče, saj hitro porjavite, vaša polt pa je rjavkasta ali olivna?


Kaj je vitamin D in zakaj je pomemben?

Vitamin D je v maščobi topen vitamin, ki je naravno prisoten v nekaterih živilih, naše telo pa ga lahko tvori tudi samo pod vplivom UV žarkov ob izpostavljenosti soncu. Vitamin D ima pomembno vlogo pri zdravju kosti. Sodeluje pri absorpciji kalcija, kar omogoča normalno mineralizacijo kosti. Nezadostna koncentracija vitamina D v krvi in njegovo pomanjkanje lahko povzročita zdravstvene težave. Pri otrocih lahko zaradi pomanjkanja vitamina D pride do rahitisa, pri odraslih pa do demineralizacije in oslabitve kosti, osteoporoze in zlomov. Vitamin D ima v telesu pomembno vlogo tudi v številnih telesnih funkcijah, kot je normalno delovanje imunskega sistema, delovanje mišic ter rast in delitev celic. Nezadosten status vitamina D v organizmu je lahko bolj izrazit v zimskem času, ko je izpostavljenost sončni svetlobi manjša.

Načrt in namen raziskave

V okviru raziskave bomo določali koncentracijo vitamina D v krvi, za kar bo potreben venski odvzem krvi (dvakrat v obdobju pol leta - v januarju/februarju in septembru 2020). V sklopu raziskave se bo izvedla tudi določitev fototipa in meritev osončenosti kože. Za določitev fototipa, vas bomo prosili za izpolnitev vprašalnika o občutljivosti kože na sonce ob prijavi v raziskavo. Izbrani udeleženci bodo najkasneje v februarju po pošti prejeli napotnico za odvzem krvi v laboratoriju v Ljubljani. Pred sodelovanjem v raziskavi, bo potreben tudi podpis izjave o prostovoljnem sodelovanju v raziskavi. Poleti 2020 bodo vsi udeleženci raziskave ponovno vabljeni na odvzem krvi v laboratoriju, kar nam bo omogočilo primerjavo preskrbljenosti z vitaminom D med zimo in poletjem. Takrat bomo izvedli tudi povsem nebolečo meritev fototipa in osončenosti kože.


Vključitveni kriteriji, ki jih bomo pri izbiri kandidatov za vključitev v raziskavo upoštevali bodo:

 • Kavkazijska rasa (belci)
 • Podpisan obrazec prostovoljne privolitve po poučitvi (ICF)
 • Starost med 18 in 65 let v času podpisa ICF
 • V dobrem zdravstvenem stanju
 • Pripravljenost slediti vsem postopkom kliničnega preskušanja, vključno z udeležbo na vseh študijskih obiskih

Izključitveni kriteriji:

 • Nosečnost ali dojenje
 • Sprememba prehranskih navad ali dopolnjevanja prehrane s prehranskimi dopolnili, ki vsebujejo vitamin D ali z ribjim oljem kadarkoli od oktobra 2019 dalje
 • Diagnosticirana resna bolezen
 • Resne metabolne bolezni
 • Izpostavljenost močnejši sončni svetlobi od oktobra 2019 dalje (potovanje v dežele z večjo osončenostjo, obisk solarija)
 • Duševna nezmožnost, ki onemogoča ustrezno razumevanje ali sodelovanje

Kakšna so možna tveganja in koristi za vas?

Za določitev statusa vitamina D v krvi bo potreben venski odvzem krvi, ki se bo izvedel v laboratoriju s strani strokovno usposobljenih delavcev. Možni neželeni učinki pri tem so enaki, kot jih pričakujete pri običajnem odvzemu venske krvi v laboratoriju (morebiten strah pred iglami, rahla bolečina zaradi vboda, rdečina, modrica na mestu vboda, ipd.).
Preiskovanci bodo dobili laboratorijske izvide meritev koncentracije vitamina D v krvi. V primeru zelo nizkih vrednosti jim bo svetovan obisk zdravnika.

Sodelovanje v raziskavi

Odločitev za sodelovanje v raziskavi je vaša in je popolnoma prostovoljna. Sodelovanje v raziskavi lahko kadarkoli brez posledic prekličete.

Kako bo zaščitena vaša zaupnost?

Ime ali katerikoli drug podatek, ki bi lahko direktno razkril vašo identiteto, ne bo vključen v nobenem dokumentu, ki bo zapustil raziskovalni center in ne bo uporabljen v analizi podatkov raziskave.
Dostop do dokumentacije raziskave bo omejen samo na študijsko osebje in nekatere druge usposobljene strokovnjake za namene nadzora in inšpekcije. Ti strokovnjaki bodo imeli dostop do informacij samo na raziskovalnem centru in ne smejo deliti informacij izven raziskovalnega centra. Ob vključitvi v raziskavo vam bo dodeljena številka udeleženca. Na vseh dokumentih, ki bodo zbrani za namen analize podatkov, boste identificirani samo s to številko.

Boste prejeli kakršnokoli nadomestilo za sodelovanje v raziskavi?

Za udeležence raziskave niso predvidena finančna nadomestila, bodo pa vse preiskave opravljene brezplačno - na naše stroške.


Prijave in dodatne informacije

Na raziskavo se lahko prijavite preko prijavnega obrazca  >> klik na prijavni obrazec

Glede morebitnih dodatnih vprašanj glede raziskave, se lahko obrnete na Inštitut za nutricionistiko:
Maša Hribar, mag. inž. prehrane
tel.: 0590 688 73
e-pošta: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Izvedba in financiranje raziskave

Raziskavo izvajata Visoka šola za storitve in Inštitut za nutricionistiko v sodleovanju z UKC Ljubljana v okviru državnega raziskovalnega projekta Izzivi doseganja preskrbljenosti z vitaminom D pri odraslih prebivalcih. Projekt financirajo ARRS, Ministrstvo za zdravje RS in podjetje Valens Int., pri njem pa sodeluje še Nacionalni inštitut za javno zdravje. Projekt vodi izr. prof. dr. Katja Žmitek.

VIST - Fakulteta za aplikativne vede / Faculty of applied sciences

VIST - Fakulteta za aplikativne vede
Cesta na Brdo 69
1000 Ljubljana

tel.: 01 283 17 00
fax: 01 283 17 01
e-mail: info@vist.si

DŠ: SI73023809
MŠ: 2288591000
TR: 3500 1000 1614 865

Politika zasebnosti

Oddelek za kozmetiko
Gerbičeva 53
Ljubljana

tel.: 01 283 17 00
fax: 01 283 17 01
e-mail: kozmetika@vist.si

instagramFB kozmetika

Oddelek za fotografijo
Litostrojska 44a
Ljubljana

tel.: 0590 12 509
gsm: 051 346 318
fax: 01 283 17 01
e-mail: fotografija@vist.si

Instagram FotografijaFB fotografija