Visoka šola za storitve > Oddelek za kozmetiko > Pametno s soncem in solariji

Pametno s soncem (in solariji) za zdravo in mladostno kožo
    
»Pametno s soncem za zdravo in mladostno kožo« je naslov programa, ki ga ob podpori Ministrstva za zdravje že drugo leto izvaja Oddelek za kozmetiko Visoke šole za storitve (VIST). V okviru programa na različne načine opozarjamo mlade, naj se ne izpostavljajo soncu prekomerno oz. naj se primerno zaščitijo pred soncem in naj ne obiskujejo solarijev, da preprečijo pospešeno staranje kože in ohranjajo zdravje.

>> Informativni letak o vplivih UV sevanja na kožo ter preventivi
>> Letak Sonce, solariji in fotostaranje kože

Aktivnosti temeljijo na ugotovitvah, objavljenih v znanstvenih publikacijah, ter rezultatih lastnih raziskav na VIST. Raziskave kažejo, da smo ljudje, zlasti mladi, precej bolj dovzetni za opozorila pred vidnimi znaki staranja, kot za opozorila glede nevarnosti nastanka raka. Zato se kampanja v okviru tega programa za razliko od večine drugih kampanj osredotoča predvsem na zgodnje spremembe v koži, še preden so vidne navzven, ter vidne spremembe na koži – znakov staranja, kot so gube, neenakomerna pigmentiranost ipd., do katerih prihaja zaradi kumuliranja učinkov skozi daljše obdobje. Seveda se opozorila ne izognejo skrajnim posledicam – nastanku rakavih obolenj. (Slika desno prikazuje slikanje z UZ za opazovanje stanja dermisa, Sončni kotiček na 5. Festivalu kozmetike in velnesa)

Tako je ekipa VIST v okviru programa poleg več predavanj na srednjih šolah že izvedla tudi vrsto delavnic, v katerih so dijakinje in dijaki z uporabo posebne opreme, ki je sicer namenjena izvajanju študijskih procesov in raziskavam, neposredno spoznavali negativne posledice delovanja UV žarkov na kožo. Ta spoznanja v kombinaciji s sodobnimi znanji o zaščiti pred škodljivimi UV žarki so dobra popotnica mladim, da bodo ohranjali mladostno in zdravo kožo še dolgo v starost.


Fotografije zgoraj so nastale med delavnicami na Srednji zdravstveni šoli v Ljubljani. Dijaki so uporabili pridobljeno znanje za izdelavo plakatov, s katerimi bi opozarjali na nevarnost UV sevanja.

Za predstavnike kozmetične stroke ter širšo javnost smo na 5. Festivalu kozmetike in velnesa izvedli plenarno predavanje na temo fotostaranja (12.9.2016). Praktične posledice sončenja na soncu ali v solarijih pa so na svoji koži lahko obiskovalci videli z meritvami s posebnimi aparaturami v Sončnem kotičku.  Delavnice v okviru sončnega kotička smo ponovili tudi na 6. Festivalu kozmetike in velnesa, ki je potekal 10.9.2016. V projektu se namreč posvečamo tudi osveščanju nosilcev kozmetične in velneške dejavnosti, h katerim se ljudje, predvsem ženske, pogosto obračajo po nasvete o skrbi za kožo ter so pogosto ponudniki solarijev. Pri tem pričakujemo, da bodo prikazi škode, ki jo sončni žarki povzročijo tudi z vidika fotostaranja, dodatno pripomogli k zavedanju škodljivosti sonca in solarijev. Slika desno je z delavnice v Sončnem kotičku in prikazuje slikanje z napravo Visioface.

V oddaji Ugriznimo znanost z naslovom "Ali lahko varno porjavimo?" na RTV SLO (o tematikah: Kako škodljivo je sončenje? Kakšne so druge možnosti porjavitve imamo? Kako delujejo samoporjavitvene kreme? In a res lahko barvo dobimo tudi iz določene hrane? Kako in ali sploh lahko zdravo porjavimo?)  sta naši sodelavki doc. dr. Katja Žmitek in dipl. kozm. Tina Pogačnik z meritvami prikazali nekatere posledice izpostavljanja UV sevanju na koži. >> ogled oddaje

 


 
Informativni letak o vplivih UV sevanja na kožo ter preventivi

Projekt sofinancira:


Pridružite se nam
 

Copyright 2016 © Visoka šola za storitve (info@vist.si) - izdelava Zavod AI (info@zai.si) - zadnja sprememba: 26.10.2016