Vabilo k sodelovanju v raziskavi vpliva luteina na kožo

Vabimo vas k sodelovanju v raziskavi "Vpliv 12-tedenskega dopolnjevanja prehrane z luteinom na minimalno eritemsko dozo ter druge parametre kože: randomizirana, s placebom kontrolirana, dvojno slepa študija", ki bo potekala na Inštitutu za kozmetiko VIST v sodelovanju z Dermatologijo Bartenjev Rogl.

Z raziskavo želimo ugotoviti, ali 12-tedensko uživanje sirupa, ki vsebuje antioksidant lutein z izboljšano vodotopnostjo, dvigne minimalno eritemsko dozo (tj. zmanjša rdečino po izpostavljanju UV svetlobi) ter pripomore k izboljšanju gostote, debeline ter elastičnosti kože.

Kaj je lutein?

Lutein je naravni maščobotopni antioksidant, rastlinsko rumeno barvilo, ki spada med karotenoide in podpira ohranjanje zdravega vida. V kombinaciji z drugimi antioksidanti (npr. zeksantinom) pa je bilo pokazano tudi, da pripomore k lastni fotozaščiti kože pred ultravijolično svetlobo ter pripomore k izboljšanju elastičnosti ter vlažnosti kože.

Prehranska dopolnila z luteinom so varna za uporabo, ustrezno regulirana in na tržišču dostopna že vrsto let. Pomembnih neželenih dogodkov povezanih z uživanjem raziskovanih proizvodov ne pričakujemo. Rezultati raziskave nam bodo dali pomembne informacije o vplivu luteina v vodni formulaciji na kožo.

Kdo lahko sodeluje v raziskavi?

K sodelovanju v raziskavi vabimo zdrave ženske stare 20-55 let, ki ste pripravljene slediti navodilom raziskave, voditi dnevnik uporabe sirupov v času raziskave ter se udeležiti vseh predvidenih kontrolnih terminov v raziskovalnem centru.

V raziskavi ne morete sodelovati, če izpolnjujete katerega od spodnjih izključitvenih kriterijev:
• Ste noseči ali dojite
• Imate alergijo na sonce ali sum nanjo
• Imate akutne bolezni kože
• Imate motnje pigmentacije kože
• Ste uživali prehranska dopolnila, ki vsebujejo karoten ali druge antioksidante v času od začetka januarja 2019
• Ste spremenili prehranske navade ali dopolnjevanje prehrane s prehranskimi dopolnili v času od začetka januarja 2019
• Ste spremenili rutino nege obraza in/ali telesa v času od začetka januarja 2019
• Imate diagnosticirano in nezdravljeno/ neregulirano bolezen
• Ste v preteklosti imeli resne metabolne bolezni, bolezni prebavnega trakta, bolezni ledvic, bolezni jeter, hematološke bolezni.
• Ste bili na invazivnih pomlajevalnih tretmajih (npr. iglični valjčki, igelna mezoterapija, globoki/srednje globoki kemični pilingi) v času od avgusta 2018
• Če ste bili na neinvazivnih pomlajevalnih tretmajih (npr. radiofrekvenca, elektroterapija, ultrazvočna terapija) v času od decembra 2018
• Ste uporabljali samoporjavitvene kreme ali obiskovali solarij času od decembra 2018

Odločitev za sodelovanje v raziskavi je vaša in je popolnoma prostovoljna. Sodelovanje v raziskavi lahko kadarkoli brez posledic prekličete.

Kaj vključuje sodelovanje v raziskavi?

Tekom raziskave boste 12 tednov vsakodnevno uživali 10 mL sirupa, sodelujoče boste naključno razdeljene v dve skupini: ena bo prejemala placebo (samo sirup), druga pa sirup z luteinom. Udeležencem in raziskovalcem do konca raziskave ne bo znano, kateri produkt boste uporabljali. Pred pričetkom uživanja izdelkov in po 12 tednih uživanja bomo preverili stanje in izvedli meritve parametrov kože. Po 6 tednih od pričetka uživanja sirupa pa bomo izvedli vmesni kontrolni termin. 

Za namene raziskave bo raziskovalka na uvodnem terminu preverila vašo primernost za vključitev v študijo na podlagi vašega zdravstvenega stanja ter stanja kože. Nadalje vam bo postavila nekaj vprašanj o vaši zdravstveni zgodovini, da bo lahko z gotovostjo potrdila primernost za sodelovanje v raziskavi. Ob vključitvi v raziskavo vam bo predala navodila za sodelovanje v raziskavi in pripravo na obiske v raziskovalnem centru. Če ne bo zadržkov, bo tudi že opravila 1. termin meritev ali pa se bosta dogovorili za drug datum za 1. termin.

Za namene raziskave boste inštitut obiskali 5-krat in sicer dvakrat pred začetkom, po 6. tednih in dvakrat po 12. tednih dopolnjevanja prehrane s sirupom:

1. in 2. obisk: Če ne bo zadržkov, bo 1. termin meritev izveden takoj po uvodnem razgovoru. Na 1. terminu meritev vam bo raziskovalka izmerila elastičnost kože, debelino in gostoto dermisa oz. usnjice ter izvedla postopek za določitev minimalne eritemske doze. V ta namen bo majhno površino kože v predelu zadnjice za kratek čas osvetlila s simulatorjem sončne svetlobe. Na odčitavanje rezultata boste prišli 24 ur kasneje (2. obisk). Merjenje je neinvazivno in brez stranskih učinkov. Naslednji dan boste pričeli z uživanjem dodeljenega sirupa.

Na 1. obisku boste prejeli sirup za prvih 7 tednov preskušanja ter Dnevnik udeleženca o uporabi sirupa. V dnevniku boste tekom preskušanja vsakodnevno beležili zaužitje sirupa.

3. obisk: Po 6 tednih uživanja sirupa se boste pri raziskovalki zglasili na kratek kontrolni termin.
Raziskovalka bo preverila vpise v dnevnik, porabo sirupov, prejeli pa boste tudi sirup za nadaljnje obdobje do konca študije. Z uživanjem raziskovanih sirupa nadaljujete vse do zadnjega obiska pri nas.

4. in 5. obisk: Po 12 tednih uživanja sirupa bo raziskovalka ponovila meritve kože ter postopek za določitev minimalne eritemske doze. Na odčitavanje rezultatov za le-to boste tudi tokrat prišli 24 ur kasneje (5. termin). Na tem terminu boste vrnili preostale embalaže prejetih študijskih proizvodov ter Dnevnik udeleženca o uporabi sirupa.

Priprava na meritve v okviru 1. in 4. obiska v raziskovalnem centru
Priprava na meritve je zelo pomemben del postopka, ki se ga morate držati, da bi zagotovili čim bolj ponovljive rezultate meritev in izključili morebitne napake pri merjenju. Na dan meritev obraz očistite vsaj dve uri pred prihodom na meritve. V primeru, da imate na obrazu dekorativno kozmetiko, jo odstranite vsaj dve uri pred prihodom na meritve. Morebitnih negovalnih izdelkov na obraz ne nanašajte vsaj dve uri pred prihodom na meritve.

 
Boste prejeli kakršnokoli nadomestilo za sodelovanje v raziskavi?

Za sodelovanje v raziskavi vam bomo povrnili minimalne stroškev višini 40 EUR v obliki darilnih bonov za eno večjih trgovskih verig. S sodelovanjem boste pridobili informacije o stanju vaše kože ter nasvete kako le-to ohranjati v čim boljšem stanju.

Kako bo zaščitena vaša zaupnost?

Ime ali katerikoli drug podatek, ki bi lahko direktno razkril vašo identiteto, ne bo vključen v nobenem dokumentu, ki bo zapustil raziskovalni center in ne bo uporabljen v analizi podatkov raziskave.
Dostop do dokumentacije raziskave bo omejen samo na študijsko osebje in nekatere druge usposobljene strokovnjake za namene nadzora in inšpekcije. Ti strokovnjaki bodo imeli dostop do informacij samo na raziskovalnem centru in ne smejo deliti informacij izven raziskovalnega centra. Ob vključitvi v raziskavo vam bo dodeljena številka udeleženca. Na vseh dokumentih, ki bodo zbrani za namen analize podatkov, boste identificirani samo s to številko.

Na koga se lahko obrnete v primeru dodatnih vprašanj glede raziskave?
Glede vprašanj, ki bi jih mogoče imeli glede raziskave, se lahko obrnete na raziskovalko Tino Pogačnik.

Kontakt za prijavo in dodatna pojasnila
Inštitut za kozmetiko, Visoka šola za storitve, Gerbičeva 51a, Ljubljana
Tina Pogačnik, mag. kozm.
E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
Telefon: 030 711 597

Prijavite se lahko do 20.2.2019 preko prijavnice na tej povezavi >> PRIJAVNICA.

Pričetek raziskave je predviden v 2. polovici februarja 2019.

Raziskavo je odobrila Komisija za medicinsko etiko Republike Slovenije.

 

Sponzorji

Visoka šola za storitve

Visoka šola za storitve
Cesta na Brdo 69
1000 Ljubljana

tel.: 01 283 17 00
fax: 01 283 17 01
e-mail: info@vist.si

DŠ: SI73023809
MŠ: 2288591000
TR: 3500 1000 1614 865 

Oddelek za kozmetiko
Gerbičeva 51a
Ljubljana

tel.: 01 283 17 00
fax: 01 283 17 01
e-mail: kozmetika@vist.si

instagramFB kozmetika

Oddelek za fotografijo
Litostrojska 44a
Ljubljana

tel.: 0590 12 509
gsm: 051 346 318
fax: 01 283 17 01
e-mail: fotografija@vist.si

YTubeFB fotografija

Izdelava učinkovitih spletnih strani: Kreatik.si