Na Oddelku za fotografijo že 2. leto zapored odgrinjamo tančice preteklosti preko praktično-raziskovalnih projektov, ki jih so financirata Evropski socialni sklad in MIZŠ preko Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada RS. V projektu sodelujejo naše študentke in študenti fotografije, študentka kozmetike ter študentka ALUO. Letošnji projekt »Strokovne osnove za uveljavljanje zgodovinskih fotografskih tehnik v komercialni fotografiji« prehaja v zadnjo fazo izvajanja. V partnerstvu sodelujemo z umetelnim fotografom in poznavalcem zgodovinskih fotografskih tehnik, našim diplomantom Markom Trebušakom.

PKP VIST fotografija1

  PKP VIST fotografija2

PKP VIST fotografija3  PKP VIST fotografija4


Zgodovinske fotografske tehnike, na katerih je temeljil razvoj sodobne fotografije preko analogne črno-bele in analogne barvne do današnjih digitalnih tehnik, so v veliki meri utonile v pozabo. Tako je današnja fotografija digitalna, kovinsko ali npr. stekleno ploščo in film so zamenjali digitalni senzorji, razvijalne tehnike so zamenjale najsodobnejše tiskarske tehnike. Le redko kdo ve, da med izumitelje fotografije (na steklu) sodi tudi naš rojak Janez Puhar, le redko kateremu fotografu seže znanje dalj v zgodovino, kot do analognih tehnik 20. stoletja. Ne nazadnje so te tehnike v veliki meri še vedno oz. celo vedno bolj zanimive tudi za sodobne fotografske ustvarjalce, saj nudijo specifične izrazne možnosti. Zato smo se odločili sistematično popisati in dokumentirati zgodovinske fotografske tehnike, postopke in opremo (tudi kamere) 19. in 20. stoletja, ključne od teh postopkov preizkusiti in posodobiti z uporabo sodobnih kemikalij in drugih materialov, se naučiti rokovati s starimi analognimi kamerami z namenom, da jih tako naši študenti in diplomanti kot drugi fotografi uporabijo za razvoj nišnih »novih« fotografskih storitev.


Ker nam je letos zagodla epidemija korona virusa, smo dober del projekta izvedli virtualno preko mnogih spletnih srečanj. Sedaj si pa lahko končno umažemo roke tudi v živo v naši šolski temnici. Čaka nas preizkušanje in eksperimentiranje s tremi izbranimi tehnikami cianotipijo, slanim printom in pa gumijevim (Gum print) postopkom.


Za pokušino vam serviramo nekaj utrinkov in rezultatov lanskega projekta, fotografije letošnjega pa lahko pričakujete kaj kmalu!

Aktualno

Sodelavci

Vas zanima kdo smo VIST? Seznam pedagogov in drugih sodelavcev Oddelka za fotografijo najdete na spodnji povezavi.

Več ...

Utrinki študija

Na šoli se vedno kaj zanimivega dogaja. Oglejte si utrinke študijev fotografije, dogodkov in prostorov šole.

Več ...

Diplome

Seznam vseh diplom programa fotografija najdete na spodnji povezavi.

Več ...

Aktualno

Sponzorji

Visoka šola za storitve

Visoka šola za storitve
Cesta na Brdo 69
1000 Ljubljana

tel.: 01 283 17 00
fax: 01 283 17 01
e-mail: info@vist.si

DŠ: SI73023809
MŠ: 2288591000
TR: 3500 1000 1614 865 

Oddelek za kozmetiko
Gerbičeva 51a
Ljubljana

tel.: 01 283 17 00
fax: 01 283 17 01
e-mail: kozmetika@vist.si

instagramFB kozmetika

Oddelek za fotografijo
Litostrojska 44a
Ljubljana

tel.: 0590 12 509
gsm: 051 346 318
fax: 01 283 17 01
e-mail: fotografija@vist.si

Instagram FotografijaFB fotografija

Izdelava učinkovitih spletnih strani: Kreatik.si